Yra žmonių, kurie sako, kad jeigu patiekale nėra mėsos, tai - tiesiog net ne patiekalas, o garnyras :D Ir tada seka klausimas – o ką valgysime? Taigi mėsos patiekalai tiems, kurių šūkis – nei dienos be mėsos! Arba tiems, kurie gamina štai tokiems mėsos gerbėjams.
Dažniausiai gaminame ir valgome kiaulieną, jautieną ir vištieną. Nes taip esame įpratę. Tačiau mėsos rūšių yra gerokai daugiau. Kad prisimintume, iš ko galime rinktis mūsų gaminamiems mėsos patiekalams, pavardinsime, kokios yra gaminimui dar itin tinkamos mėsos rūšys:
Paukštiena: vištiena, kalakutiena, antiena, žąsiena.
Naminių žinduolių mėsa: jautiena, kiauliena, aviena, veršiena, ėriena, triušiena.
Laukinių žinduolių mėsa: briediena, šerniena, stirniena, elniena, kiškiena.
Šiuo metu daugiausiai yra vartojama maistui specialiai tam auginamų gyvūnų mėsa, tačiau jeigu pažvelgsime į senesnius laikus – ten karaliavo laukinių žinduolių mėsa. Jai paruošti reikia šiek tiek ilgiau laiko, nes ji yra kietesnė ir ją reikia ilgiau pamarinuoti. Tačiau skonis po to atperka viską. Prie žvėrienos patiekalų itin tinka rūgštokų vaisių arba uogų – bruknių, spanguolių – padažai. Šie mėsos patiekalai itin tinkami ypatingoms šventėms, progoms.
Šiame skyriuje rasite tiek tradicinių mėsos patiekalų, tiek egzotiškesnių – nebijokime eksperimentuoti, bandykime kitas mėsos rūšis. Švęskime gyvenimą!
P.S. O svarbiausia kalbant apie mėsos patiekalus, tai, aišku, mėsos kokybė: ji turi būti kokybiška ir šviežia – todėl pirkime visuomet atsakingai.