Velykų patiekalai

Velykos – nuostabi pavasario, atgimimo ir šviesos šventė. Dažniausiai Velykų metu jau gerėja ir šyla orai, nuotaika puiki, kartu su visa šeima susirenkame prie patiekalais nukrauto stalo ir dalinamės vieni su kitais puikiu maistu, šypsenomis bei pokalbiais. Ką gi gaminame Velykų stalui?

Visų pirma, tai – margučiai. Iš anksto, dar prieš Velykų rytą, atliekame šį ritualą – įvairiausiais būdais marginame kiaušinius. Tai pagrindinis Velykų ir ypatingai velykinių pusryčių akcentas. Dar vienas tradicinis Velykų valgis, kurį išsikepame iš anksto – Velykų boba - tradicinis velykinis pyragas – keksas. Šventiniams Velykų pusryčiams dažniausiai yra patiekiami įvairūs šaltieji patiekalai: kiaušiniai ir iš jų pagaminti patiekalai, šviežiai kepta duona, kumpiai ir dešros, salotos, įvairūs sumuštiniai, velykiniai pyragai.

Tradiciniai karšti Velykų patiekalai Lietuvoje kadaise buvo keptas paršelis su žalumynais, avinėlis ir netgi visa kiaulės galva. Dabar tai ruošiame rečiau, vyrauja įvairūs mėsos kepsniai su padažais. Iš kitų kraštų atėjo mada Velykoms kepti žąsį arba antį.

Įdomu pasidairyti ir į kitas šalis bei pasisemti idėjų ten. Kokie Velykų patiekalai vyrauja ten? Daugelyje šalių populiarūs net tik įprasti kiaušiniai, bet ir šokoladiniai kiaušiniai bei zuikiai. Taip pat daug kur vyrauja velykiniai pyragai bei šviežiai keptos bandelės su vaisiais. Stačiatikiai per Velykas kepa tradicinį varškės desertą pascha. Vokiečiai patiekia netikrą zuikį ir kepa mielinius pyragus, kurių viduje padaro skylutes ir įstato margučius, anglai kepa įdarytą ėriuką, mėsos kukulius, kumpį...

Mūsų tradiciniai lietuviški ir kitų šalių Velykų patiekalai Jūsų stalui bus visuomet čia. Kurkime skanią šventę sau ir savo šeimai.

Rūšiuoti:
Filtruoti