Alžyrietiški balandėliai (dolma)

Porcijos:
6 porcijos
Sudėtingumas:
Pažengusiam
Paruošimo laikas:
1 val.

Praktiškas būdas panaudoti vynuogių lapus - o ir balandėliai tikras skanumėlis! Faršo ir ryžių santykį galite nusistatyti patys - pagal savo skonį.

Ingredientai

  • Raudonieji pipirai 1 vnt
  • Pomidorai 1 vnt
  • Svogūnas 1 vnt
  • Česnakų skiltelės 4 vnt
  • Baltieji ryžiai 2 stiklinė (-ės)
  • Švelniosios paprikos prieskoniai 1 vnt
  • Cinamonas 1 vnt
  • Kmynai 1 vnt
  • Alyvuogių aliejus 1 šaukštas (-ai)
  • Vanduo 4 šaukštas (-ai)
  • Svogūnas 1 vnt
  • Pomidorai 1 vnt
  • Česnakų skiltelės 2 vnt
  • Faršas 300 g
  • Vanduo 1 l
  • Citrinų sultys 1 šaukštas (-ai)
  • Cinamonas 1 vnt
  • Morkos 1 vnt
  • Vynuogių lapai 50 vnt

Eiga

  1. Norint paruošti šviežius vynuogių lapus, reikia nukarpyti stiebus, nuplauti lapus po vandeniu ir pamerkti juos ~15 min. į sūdytą vandenį. Ištraukus nuskalaujame ir nušluostome. Tačiau jeigu vynuogių lapai iš stiklainio, juos reikia mažiausiai 20 min. pamerkti į šaltą vandenį, po to juos nuskalauti ir nušluostyti. Ruošiant vaakume įpakuotus vynuogių lapus reikia juos pamerkti į šaltą vandenį 15 min., po to nuskalauti ir nušluostyti.
  2. Į įkaitintą keptuvę įpilame aliejaus, sudedame faršą, jį sutriname, kad pasiskirstytų į smulkius gabalėlius. Susmulkiname raudoną pipirą, pomidorą ir svogūną. Pakaitiname keptuvėje su faršu ir dar trupučiu alyvuogių aliejaus apie 5 - 8 minutes. Sumaišome su česnaku ir prieskoniais. Visą masę dar apie vieną minutę pakaitiname keptuvėje. Po to nukeliame nuo ugnies, sumaišome su išvirtais ilgagrūdžiais ryžiais, alyvuogių aliejumi ir vandeniu (4 šaukštais, ne 1 litru!).
  3. Padažui susmulkiname svogūną, pomidorą, sutarkuojame morką ir 15 min. kepame keptuvėje su trupučiu alyvuogių aliejaus. Suberiame prieskonius, cinamoną, įpilame vandens (dabar jau 1 litrą) ir citrinos sulčių.
  4. Vieną vynuogių lapą ištiesiame lėkštėje gyslomis į viršų, o apačia į save. Dedame šaukštą įdaro ant lapo apačios - ties stiebu, užlenkiame lapą iš abiejų pusių, o tada susukame į ritinėlį. Per daug nesuveržiame ir neperpildome lapų. Taip paruošiame visus 50 lapų.
  5. Sudėti įdarytus lapus į didelį puodą. Galima dėti iki trijų sluoksnių. Viską atsargiai ir tolygiai apipilame padažu ir kepame orkaitėje apie 30 minučių, kol vynuogių lapai suminkštėja. Taip pat galima virti juos ir ant dujinės viryklės. Kepant orkaitėje reikia daugiau vandens.
  6. Skanaus!

Panašūs receptai