Ryžiai – praktiškai kasdienis mūsų patiekalų ingredientas. Tačiau su tokiais kasdieniais ingredientais dažnai atsitinka taip, kad mes priprantame juos gaminti kažkokiu būdu ir net nesusimąstome, kokių įdomybių galima išbandyti panaudojant ryžius ir kad jie gali tapti netgi labai nepaprastu, ypatingai skaniu, įdomiu ir nekasdienišku patiekalu.
Pasaulyje yra priskaičiuojama daugiau nei 4 tūkstančiai skirtingų ryžių rūšių. Labiausiai paplitęs skirstymas yra į pilnagrūdžius ir baltuosius ryžius. Pirmieji yra sveikesni, turi savyje daugiau vitaminų ir mineralų. Taip pat ryžiai yra skirstomi dar į ilgagrūdžius (šie labiau paplitę Azijoje) ir trumpagrūdžius arba vidutinio ilgio ryžius (šie labiau naudojami Vakaruose). Priklausomai nuo patiekalų ir norimo skonio žmonės renkasi skirtingas rūšis.
Patys ryžiai yra labai naudingi sveikatai – turi savyje daug angliavandenių ir vitamino B1. Jie puikiai tinka sutrikus virškinimui, stiprina imuninę sistemą, mažina kraujo spaudimą, tinka laikantis dietos, padeda mesti svorį. Ryžiai – pagrindinis maistas Azijoje, todėl daugelis Rytų patiekalų neapsieina be ryžių. Jie naudojami kaip garnyras ir kaip pagrindinė kai kurių patiekalų sudedamoji dalis.
Ką gi skanaus galime pagaminti iš ryžių? Be įprasto mums garnyro prie kitų pagrindinių patiekalų, galime prisiminti, kad iš ryžių yra gaminamas garsusis daugiaryžis (rizotas) – ar mokate jį skaniai pagaminti? Įvairios košės, sušiai, apkepai, balandėliai, skanusis plovas, ispaniška paelja, įvairiausios salotos, troškiniai, kukuliai – visa tai be ryžių niekaipJRyžiai yra taip pat naudojami kaip ingredientas desertams gaminti, nes jie tinka prie saldžių patiekalų.
Taigi galime per savaitę pasiskirti kurią nors dieną ryžiams ir vis išbandyti po naują patiekalą. Gyvenkime skanų gyvenimą!