“Jeigu jautiesi blogai, jeigu prastai miegojai, tau padėtų šokolado gabaliukas... Bet tu jo neturi...Negaliu liautis apie tai galvojusi! Brangioji, kaip gi tu išgyvensi?”
Prancūzų rašytoja Marie de Rabutin – Chantal, markizė de Sevigne
Iš tiesų, kas gi išgyventų be desertų? Jau nuo seno žinoma, kad saldumynai padeda kovoti su liūdesiu ir pakelia nuotaiką. Netgi Mikė Pūkuotokas žinojo apie tai ir išreiškė savo begalinę meilę ir aistrą medui. Suvalgai gabaliuką kažko dieviškai saldaus ir pasaulis staiga nušvinta kitomis spalvomis - tikriausiai kiekvienas iš mūsų esame tai patyręs?
Kai kuriose šalyse neįsivaizduojama, kaip galima užbaigti pietus ar vakarienę be deserto. Jis užbaigia ir papildo kitų patiekalų skonį ir kvapą. Kai kurie netgi lygina šį deserto momentą su ta paskutine akimirka pasakose, kai sakoma – “ir jie gyveno ilgai ir laimingai”. Be jos lyg lieka kažkas nepabaigta, lyg kažko trūksta. Desertas – tai lyg vaišių atsisveikinimo dovana svečiams.
Taip pat nepamirškime, kad visi desertiniai patiekalai yra neatsiejama dovanų dalis. Kai einame į svečius, visuomet nešamės su savimi saldainių, sausainių, tortų, pyragų...O kartais taip gera tiesiog ir be jokios progos nudžiuginti namiškius, draugus ar kolegas darbe iškeptu pyragu ar sausainiais.
Mes visi žinome nemažai desertų receptų, bet kartais vis tiek pritrūksta fantazijos arba tiesiog pamirštame ir apie jau žinomus. Kada paskutinį kartą gaminote tinginį arba kepėte obuolių pyragą? O be to, visuomet įdomu išbandyti ir kažką naujo, o kartais netgi įdomu mesti sau iššūkį ir pasirinkti kokį sudėtingesnį deserto receptą.
Todėl šiame skyrelyje yra sudėti tiek klasikiniai desertų receptai, tiek paprasti ir gerai žinomi (bet gal primiršti), tiek sudėtingesni desertų receptai, reikalaujantys šiek tiek daugiau kantrybės ir meilės. O ar įmanoma gaminti desertą be meilės?