Baklažanai ir viskas, ką apie juos privalu žinoti

Baklažanai ir viskas, ką apie juos privalu žinoti

Beprotybės obuoliai. Būtent taip baklažanus vadino senovės graikai ir romėnai, manę, kad šis augalas gali privesti prie beprotybės... Anglai juos vadino kiaušinio augalu ir augino juos tik dėl grožio. O daržove šie pripažinti nei anksti nei vėlai - 1870 metais. Dabar baklažanas ir mėgstamas, ir naudojamas. Tik dažną dar aptinka nejauki nežinia, juk tiek mažai žinome apie šį violetinį gražuolį! O pasirodo baklažanai ne tiek jau daug nutolę nuo mūsų nacionalinės daržovės bulvės, baklažanas bulvinių kilmės augalas! Jo tėvynė Indija, tačiau pas mus Europiečius, jis atkeliavo iš Pietų Amerikos, kur vadintas "Badidžan" (iš čia veikiausiai ir kilęs mūsiškis vardas "Baklažanas"). O kuo mums naudingas baklažanas? Jis puikiai tinka norintiems sulieknėti.  100 gramų baklažano rasime tik 28 kalorijas! O taip pat jis normalizuoja širdies darbą bei vandens kiekį organizme. Nenuostabu, kad daugumos šalių virtuvės greitai prisijaukino šią daržovę ir sukurpė savus nacionalinius patiekalus. Štai graikai ir turkai turi musaką - apkepą iš maltos mėsos ir baklažano. Prancūzai neįsivaizduoja savojo tradicinio troškinio ratatujos be baklažano gabaliukų. Italai valgo gruzdintus baklažanus su pomidorų padažu ir sūriu. O tai pat labai garsūs yra baklažanų ikrai - tyrė iš keptų baklažanų, pagardinta įvairiausiais prieskoniais, valgomi prie mėsos ar žuvies ar tiesiog kaip duonos aptepėlė. O jei norite sukurti savo baklažaninį gardėsi, svarbiausia atminkite, kad baklažano odelėje susikaupusios visos vertingiausios medžiagos, todėl patartina ją palikti. O štai baklažano minkštimas - labai universalus dalykas ir tinka beveik su viskuo. O ką Šeforeceptai siūlo baklažanų tema? 1. Faršu įdaryti baklažanai. Autorė recepte naudoja sojos faršą, tačiau jūs, be didelių dvejonių, jį galite pakeisti mėsos. 676_Sojos_faru 2. Baklažanų ikrai. Jau minėtas delikatesas, kurį pagaminti, pasirodo, visai nesudėtinga! 208_Baklaan_ikrai 3. Ispaniškas baklažanų apkepas. Sluoksniuotis iš pomidorų ir baklažanų, padengtas lydyto sūrio sluoksniu, paruošimo būdu artimas itališkajai parmigiana.  berinjela-a-parmegiana-salgado-receita-claudia   4. Musako improvizacija su grikiais - mėsos apkepelė su baklažanais ir bešamelio padažu. 126_Msos_apkepl   5. Makaronai su baklažanais ir ožkos sūriu. Patiekalas tiems, kurie į kasdienius valgius nori įtraukti šiek tiek nematytų skonių! 58_Makaronai_su   Gražau sekmadienio ir skanių baklažanų!