Oktoberfest: truputis istorijos, tradicijų ir maisto
Tik ką praūžė Oktoberfest - tradicinis Miuncheno alaus festivalis. Tai šventė kasmet pritraukianti vidutiniškai 6mln. žmonių... Kuo ji tokia ypatinga? Pats metas truputį pasidomėt!
Pasirodo, Oktoberfest prasidėjo visai ne kaip alaus šventė, o princo Liudviko vestuvės... 1810m. sutuoktuvių proga savo miestelėnams jis nusprendė surengti didžiulę šventę su daug alaus ir vaišių, pramogai - žirgų lenktynėmis. Miestelėnams mintis taip patiko, kad šią šventę jie pradėjo kelti kasmet. Žinoma, nemokamų gėrimų ir vaišių jau nebebuvo, tačiau nuolat vykdavo mugės bei kitokios linksmybės.
Šiais metais Oktoberfest vyksta 180-ąjį kartą. Klausiate, kodėl ne 203? Viskas dėl epidemijų ir karų. Dėl jų festivalį kartais tekdavo praleisti.
Tikriausiai dar vienas klausimas, kylantis ne vienam skaitytojui, kodėl Oktoberfest (angl. - spalio šventė) vyksta visai ne spalį, o rugsėjo gale. Protingi žmonės pagalvojo, kad šaltą alų daug maloniau gerti, kai laukia dar šiltą, o ne spalio vidurį, kada orai nelinkę lepinti.
Sprendimas veikiausiai buvo teisingas, dabar šis festivalis sulaukia vis didesnio populiarumo. Savas Oktoberfest versijas rengia įvairūs Europos miestai, JAV. Šie turi savas tradicijas ir ritualus. O štai Miunchene kiekvienas festivalis pradedamas 12 patrankos šūvių, miesto meras atidaro pirmąją alaus statinę ir tikima, jei ji atsidaro lengvai, festivalis bus sėkmingas...
Šiek tiek istorijos, veikiausiai pasotino žmogišką smalsumą ir protą. O dabar persikelkime į virtuvę ir pasistenkime sukelti Octoberfest dvasią lietuviškomis sąlygomis. Ne, alaus negamisime. Tačiau Octoberfest meniu ir be jo žadą tikrų gardėsių!
Garsiausi Oktoberfest patiekalai:
- Vokiškos dešrelės su troškintais kopūstais. Šviežių vokiškų dešrelių, deja, gauti būtų sudėtinga, tačiau visą kitą kiekvienam lietuviui nesunkiai įgyvendinama...