Padėkos diena: istorija, tradicijos ir valgiai
Šiandien ypatinga diena kiekvienam tradicijų besilaikančiam amerikiečiui. Šiandien, ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį, švenčiama padėkos diena. Kodėl ji švenčiama, sufleruoja jau pats pavadinimas - tai dėkingumo šventė. Dėkingumo už rudens derlių, o taip pat dėkingumo, kurį jaučiame vieni kitiems..
Lietuviai apie šią šventę daugiausia žino iš filmų, todėl pats metas susipažinti su ja artimiau - pasidomėkime padėkos dienos istorija. Ji atrasirado 1621m., tuomet, kai atvykėliams protestantams iš anglijos nusisekė derlius ir šie pasikvietė vietinius atšvesti. Šventė truko tris dienas, tik tuomet vietoj kalakuto svečiai valgė keptą stirną. Angliškas žodis turkey tuomet reiškė laukinių gyvūnų mėsą.
(Pav. iš Pinterest.com)
Tačiau dabar pagrindinis stalo atributas - kalakutas, o padėkos diena - nacionalinė JAV šventė. Tai šeimos susibūrimo metas, laikas, kai visi suartėja ir dalijasi maistu bei šventinėmis nuotaikomis.
Bet neapsigaukite, per padėkos dieną ne tik valgoma ir dėkojama! Tipiška padėkos diena prasideda šventinio parado stebėjimu (ar tai didžiųjų miestų gatvėse, ar per televiziją). Jos metu gatve plaukia didžiulės platformos su žinomais televizijos veikėjais. O, tuo tarpu, vakare, visa šeima susėda žiūrėti amerikietiško futbolo - tai dar viena padėkos dienos tradicija.
(Pav. iš Pinterest.com)
Ir, žinoma, kaip gi be valgių... Ką gi per padėkos dienos vakarienę valgo tradicinis amerikietis?
- Kalakutas
- Spanguolių padažas
- (Pav. iš
- )
- Įdarytos bulvės
- (Pav. iš
- )
- Trintos bulvės
- (Pav. iš
- )
- Moliūgų patiekalai
- (Pav. iš
- )
- Obuolių/moliūgų pyragas
- (Pav. iš
- )
- Salotos su kukuruzais