Kulinarijos pasaulyje: sūrių įvairovė ir kaip joje nepasimesti

Kulinarijos pasaulyje: sūrių įvairovė ir kaip joje nepasimesti

Sūriai... Visas pasaulis dėl jų pamišęs. Italijoje picos apsiklojusios stambiu sūrio sluoksniu. Prancūzai prie taurės vyno mėgaujasi brie minkštumu, pelėsinio sūrio sūrumu. Kita didelė nacija – amerikiečiai – kone nacionaliniu patiekalu laiko be sūrio neapsieinantį hamburgerį...  Sūris apsuka galvą, tik ar visada gerąja prasme? Milijonas sūrio rūšių ir neaišku, kuris kam skirtas? Šefo receptai pasirengę padėti! Štai jums maža špargalkė, ką apie sūrius turi žinoti kiekvienas:

 

FETA – graikiškas sūris, tradiciškai daromas iš avių, ožkų pieno. Kiek rūgštokas bei sūrus, nes koncervuojamas sūrime. Primena presuotą varškę. Valgoma su: duona, alyvuogėmis, makaronais, vištiena, jūros gėrybėmis.

Feta

MOCARELA – itališkas karvės ar buivolės pieno sūris. Šlapias, liesas, švelnaus skonio, parduodamas išmirkytas išrūgose. Tinka: picoms, makaronams. Dera su baziliku, pomidorais bei alyvuogių aliejumi.

 mocarela

MASKARPONĖ – minkštas, grietininis, labai riebus (72 proc.), lengvai tepamas sūris, kilęs iš  šiaurės Italijos. Dažnai vadinamas varškės sūriu. Naudojama: tortams, pyragams, itališkui desertui Tiramisu. Dera su uogomis, vaisiais, ledais. Galima gardinti kavą ar kakavą.

maskarponė

BRIE – švelnaus skonio Prancūziškas sūris, gaminamas iš pasterizuoto karvės pieno. Padengtas kieta plutele. Dera su: šampanu, Bordo ar Burgundišku vynu, riešutais, uogomis.

brie

MĖLYNASIS PELĖSINIS SŪRIS (Rokforas, Gorgonzala ir t.t.) – prancūziškas, kreminės spalvos sūris su mėlynai žalsvomis pelėsių gijomis. Drėgnas, riebus, gurmaniško skonio. Tinka: salotoms, makaronams, padažams, picoms, gurmaniškiems konditerijos gaminiams. Taip pat, kaip užkandis prie raudono vyno.

pelėsinis sūris

PARMEZANAS – gelsvos spalvos, ryškaus skonio sūris, kilęs iš šiaurės Italijos. Populiariausia: tarkuoti ant sriubų, makaronų, veršienos, vištienos patiekalų, padažų.

parmezanas

KAMAMBERAS – minkštas, kreminės spalvos, subtilaus sūroko skonio prancūziškas sūris iš pasterizuoto karvės pieno. Valgomas su: prancūzišku batonu, Bordo vynu.

kamembert

EMENTALIS – šveicariškas karvių pieno sūris, išsiskiriantis saldumu, riešutų skoniu ir aromatu. Tinka: valgyti vieną, su duona, karštiems sumuštiniams, fondiu, salotoms.

ementalis

Šarlis de Golis, Prancūzijos prezidentas, yra pasakęs "Kaip valdyti šalį, kurioje yra 246 sūrio rūšys?" Žinodami 8 vienus žymiausių sūrių, Prancūzijos valdyti, matyt, dar nepredentuotumėte. Bet draugus stebinti išprusimu, o šeimą - naujais kulinariniais kūriniais, tikrai galėsite!