Kulinarijos pasaulyje: Ką turi žinoti kiekvienas grybautojas

Kulinarijos pasaulyje: Ką turi žinoti kiekvienas grybautojas

Lietui vis dažniau barbenant į langą, galime pasidžiaugti tik tiek, kad grybų miškai tikrai nestokos. Tačiau prasidėjęs grybavimo sezonas gali duoti tiek pat naudos, kiek ir pridaryti rūpesčių. O jei dar į mišką pirmąkart išsiruošėte, be patarimų sunkiai apsieisite... Taigi ką turėtų žinoti kiekvienas grybautojas?
  • Grybaujant reiktų apsimauti ilgas kelnes, apsivilkti maikutę ilgomis rankovėmis, užsidėti kepurę ir ilgaaulius batus, tam kad apsisaugotumėte nuo erkių. Grįžus išpurtyti ir išsiskalbti visus mūvėtus rūbus.
  • Geriausia grybauti anksti ryte, nes tuomet grybai būna kietesni.
  • Tvarkyti grybus vos grįžus, kadangi grybai greitai kirmija.
  • Negrybauti priemiesčiuose, pramoniniuose rajonuose, arti gatvių, kadangi grybai yra linkę kaupti sunkiuosius metalus.
  • Grybų rasti sunkiau pelkėtuose miškuose, juodalksnynuose.
  • Rinkite jaunus grybus, nes senuose gali būti susikaupę daug nuodingų junginių.
  • Raudonikiai auga jaunuose mišriuose arba lapuočių miškuose. Kepurėlė – raudona ar orandžinė, o kotas – baltas (perlaužus tampa raudonas, vėliau – pilkai melsvas). Daugiausia auga vasaros gale.
250px-Tikrasis_raudonikis.MKE.2006-09-10 (pav. iš http://www.mke.lt)
  • Baravykai auga nuo birželio iki spalio mėnesio. Didžiausia tikimybė rasti po Eglėmis, pušimis, beržais. Kepurės – nuo tamsiai rudos iki šviesiai rusvos. Kotas – storas, žemas, spalva - nuo pilkai žalios iki pilkai rusvos. Baravykų skyriamasis bruožas – porėta apačia, sudaryta iš mažyčių skylučių, tarsi kempinė.
1284291780varenajovitairtomas  (pav. iš http://www.15min.lt)
  • Geltonieji baravykai auga pušynuose. Kepurėlė – geltonai ruda, geltona, kotas – gelsvas, šviesiai rudas. Auga rugpjūčio, rugsėjo mėnesiais.
geltonasis_baravykas_kazlekas (pav. iš http://www.ecolink.lt)  
  • Voveraitės dažniausiai randamos spygliuočių miškuose, samanose po eglėmis ir pušymis. Kepurėlė ir kotelis sodrios geltonos spalvos.
SONY DSC (pav. iš http://www.efoto.lt)  
  • Ir žinoma, rinkite tik tuos grybus, kuriuose gerai pažįstate. Voveraites ir baravykus, įvertinę jų išvaizdos ypatybes, atpažinti nesunku. O štai jei dėl kitų grybų kyla abejonių, geriau jų nerinkite arba grybauti kartu veskites išmanantį bičiulį.