Kai netikėtai užklumpa svečiai: Populiariausių užtepų receptai
Būna visiems, kad svečiai užklumpa netikėtai. Tada, kaip visuomet, šeiminininkės greitu žingsniu skuodžia į virtuvę tepti sumuštinių. Su dešra ir agurku, sūriu ir pomidoru... O juk tai iki gyvo kaulo įgrisę deriniai ne svečiams, bet ir pačioms šeimininkėms. Kas blogiausia - tokią akimirką tikrai nėra laiko ieškoti ir bandyti naujų sumuštinių receptų. Todėl siūlome Jums paruoštukę, kuri visada pravers užklupus svečiams...
Užtepėlės:
- Skumbrės: Susmulkintą skumbrę bei marinuotus agurkėlius sumaišyti su lydytu varškės sūreliu. Pagardinti druska, pipirais, norimais prieskoniais.
- Varškės-graikinių riešutų: varškę ištrinti su trupučiu sviesto ir sumaišyti su šiek tiek pasmulkintais graikiniais riešutais. Pagardinti prieskoniais.
- Saulėje džiovintų pomidorų: Sudėti į trintuvę 100g saulėje džiovintų pomidorų, 8 alyvuoges, mažą smulkiai tarkuotą morką, vieną česnako skiltelę, šaukštelį kedrinių pinijų, džiovinto baziliko. Viską sutrinti. Pagardinti druska, pipirais, cukrumi.
- Virtų kiaušinių: Susmulkintus virtus kiaušinius sumaišyti su smulkiai tarkuotu fermentiniu sūriu, išspaustu česnaku ir majonezu.
- Mėlynojo sūrio: 100g pelėsinio sūrio sumaišyti su 50g sviesto (virtuviniu kombainu). Įmaišyti 3 šaukštus portveino ir saujelę smulkintų graikinių riešutų.
- Morkų: Smulkiai tarkuotas morkas sumaišyti su smulkiai tarkuotu fermentiniu sūriu, smulkinta daktariška dešra, išspaustu česnaku ir majonezu.
- Menkės: Sumaišyti smulkiai pjaustytą menkę su smulkintais kiaušiniais, smulkiai pjaustytais raugintais agurkėliais ir svogūnais, koncervuotais žirneliais bei majonezu.
- Krabų lazdelių: Smulkiai pjaustytas krabų lazdeles sumaišyti su česnakais, majonezu ir varške pagal skonį.
- Saldus: Maskarponės sūrį sumaišyti su miltiniu cukrumi ir šaldytomis uogomis. (rekomenduojama patiekti su sausainiais "Damų piršteliai")
- Tuno: Tuną sumaišyti su lydytu varškės sūreliu, saulėje džiovintais pomidorais, kaparėliais, juodosiomis alyvuogėmis ir majonezu.
- Lašišos: 200g varškės sumaišyti su 100g lašišos, grūstu česnaku, 50g lydyto varškės sūrelio ir prieskoniais.
- Avokadų: Avokadą apipilkite pusės citrinos sultimis ir sumaišykite su puse smulkinto svogūno. Viską suplakite iki vientisos masės blenderiu ar virtuviniu kombainu. Pagardinkite prieskoniais.
- Tuno-avokado: 180g tuno sumaišyti su avokadu ir majonezu. Sutrinti blenderiu iki vientisos masės. Pagardinti prieskoniais.
- Obuolių - varškės: varškę sumaišyti su grietine, įlašinti citrinos sulčių, sudėti tarkuotus obuolius ir pagardinti cukrumi ar medumi.
- Prie užtepėlių dažniausiai pateikiama itališka duonelė, prancūziškas batonas ar trapūs sausainiai.
- Patariame prieš pateikiant duonelę, ją trumpai pakepinti sausoje keptuvėje ar paskrudinti orkaitėje.
- Itališką duonelę galima patiekti ir kitaip: paskrudinti orkaitėje, įtrinti česnaku, apšlakstyti alyvuogiu aliejumi, pagardinti druska ar kitais prieskoniais.