Italų virtuvė ir ko gero galima iš jos pasimokyti
Ir kas būtų pagalvojęs, kad Italija tituluojama sveikuoliškai valganti tauta. Makaronai, pica, vynas ir dar daug kitų skanumynų sudarančių Italų virtuvės racioną, mums nei iš tolo neprimena sveikuoliškų... Tačiau įsigilinę, nesunkiai pastebėsime - Italai valgo būtent taip, kaip ir reikia.
Siaubą įvaro skaičiai - Italai pietų metu suvalgo iki 6 patiekalų, o jų vakarienė neretai prasideda vėlai vakare - 19-20 valandą. Tačiau įsigilinę pastebime, kad porcijos čia mažo dydžio, valgoma lėtai ir atsipalaidavus, produktai švieži ir kokybiški, o maisto racionas tobulai atitinka maistos pyramidės reikalavimus...
Trumpai susipažinkime su tradiciniais itališkais patiekalais
Užkandžiai:
Antipasto (reiškia "prieš pietus") - tai įvairiausių užkandžių rinkinys, dažniausiai susidedantis iš vytintos mėsos, įvairių sūrių, alyvuogių, artišokų, grybų, ančiuvių. Ką kokrečiai gausite, priklauso nuo Italijos regiono. Antipasto simbolizuoja pietų pradžią.
Karpačio - labai plonais gabalėliais supjaustyta mėsa (dažniausiai jautiena), citrinų, alyvuogių aliejaus marinate, apibarstyta parmenzano sūrių ar tarkuotu baltuoju triufeliu.
Pirmas patiekalas:
Sriuba. Tradicinė itališka sriuba - ministrone. Ji dažniausiai verdama iš daržovių su pomidorų pasta arba pesto padažų.
Pasta. Makaronai (spagečiai, tangleteliai, gnocai ar tiesiog paprasti makaronai) su įvairiais padažais ar tiesiog parmezano sūrių.
Risotto. Kas yra tasai rizoto, tikriausiai lengviausią būtų pasitelkiant lietuvišką žodį "plovas". Šio patiekalo pagrindinis atributas - ryžiai, sumaišomas su daržovėmis/mėsa/jūros gėrybėmis. Skirtumas nuo mūsiškio plovo - speciali pagaminimo technika ir specifika renkantis ryžius (naudojamos tik tam tikros ryžių rūšys).
Ravioli. Tai itališki makaronai su aštriu įdarų (faršas/ špinatai/ sūris). Savo forma ir gaminimo būdu galėtume juos prilyginti lietuviškiesiems koldūnams.
Lazanija. Daugumai iš mūsų jau pažįstamas lakštinių makaronų apkepas lazanija. Tradiciškai įdaromas mėsa ir apipilamas bešamelio padažu. Tačiau šiuo metu variancijų šiam patiekalui tikrai netrūksta: lazanija įdaroma špinatais, daržovėmis, varške, sūriais ir t.t.
Pica. Tikriausiai su šiuo itališku patiekalu supažindinti nereikia, visi žinome, kad picos sudedamosios dalys - krosnyje keptas paplotys, sūris, pomidorų pasta ir priedai pagal skonį.
Desertai:
Panetone. Kupolo formos saldžios itališkos duonos rūšis, kurios pagaminimas - ilgas ir sudėtingas procesas. Dažniausiai gaminamas per kalėdas. Gali būti su šokolado gabaliukais, razinomis. Patiekiamas su saldžiais karštais gėrimais, vynu.
Tiramisu. Garsusis itališkas desertas, kuris gaminamas iš sausainių "pirštelių", išmirkytų kavoje, marskarponės sūrio, kiaušinio trynių.
Norint aptarti visą italų virtuvę, galo nematyti. Tačiau iš to, ką pamatėme, galime pastebėti, kad italų maisto racionas pasižymi dideliu angliavandeniu kiekiu,kurie yra pagrindinė mūsų organizmo statybinė medžiaga ir energijos šaltinis. Gal vertėtų ir mums šio to pasimokyti iš italų? Ir taip, veikiausiai ne tik dėl mitybos sveikumo, bet ir dėl neabejotino valgių gardumo...