Obuolys
Nesuklysime, jeigu pasakysime, kad obuolys – pats populiariausias ir labiausiai paplitęs vaisius Lietuvoje. Visų pirma, obelys kuo puikiausiai auga Lietuvoje, todėl galime džiaugtis vietiniu derliumi ir savais obuoliais. Be to, obuolius galime puikiai išlaikyti ir per žiemą laikydami vėsesnėse patalpose. Dėl to praktiškai visus metus galime gaminti iš obuolių.
Obuoliai ne tik skanūs, bet ir itin vertinami dėl turimų naudingų medžiagų: A, B, C, E vitaminai, mineralinių medžiagų gausa – geležis, kalis, kalcis ir fosforas. Taigi obuoliai – lengvai prieinami visus metus, skanūs ir labai naudingi. Ką gi skanaus galime iš jų pagaminti?
Mes juos mėgstame ir valgome tiek vienus, tiek naudojame nesuskaičiuojamuose patiekaluose. Obuolių skonis toks universalus ir plačiai naudojamas, kad jie puikiai tinka tiek saldiems patiekalams, tiek kokteiliams, tiek ir prie rimtesnių patiekalų.
Visų pirma, aišku, mes mėgstame obuolius valgyti ir gaminti vienus. Tai džiovinti obuoliai, orkaitėje kepti obuoliai, spaustos obuolių sultys ir įvairiausi sveikuoliški kokteiliai, šokolade ar karamelėje mirkyti obuoliai, konservuoti obuoliai, obuolių uogienės ir sūriai, obuoliniai traškučiai.
Kalbėdami apie obuolius negalime pamiršti desertų pasaulio. Vienas mėgstamiausių ir dažniausiai kepamų pyragų – būtent obuolinis. Pyragai, tortai, pyragėliai, bandelės, blyneliai, sausainiai – viską galime gardinti obuoliais.
Obuolys plačiai naudojamas paskaninti ir rimtesnius patiekalus. Jį dažnai dedame kepdami paukštieną – vištą, antį, žąsį – taip mėsa tampa minkštesnė ir įgauna saldumo. Obuolys itin tinka gardinti silkių patiekalus, burokėlių ar kitas salotas.
Taigi ponas obuolys pasiruošęs būti ant Jūsų stalo. Mes pasirūpinsime, kad visuomet turėtumėte idėjų, ką su juo nuveikti.