Antis
Antis dažniausiai yra siejama su šventėmis ir kepama orkaitėje su obuoliais, apelsinais ar slyvomis šv. Kalėdoms ar šv. Velykoms. Kita vertus, jeigu nusipirktume antį ir ją paruoštume – tai jau iš karto sukurtume šventę namuose :D Kasdienybėje ant lietuvių stalo antis pasirodo retokai, tačiau pastaruoju metu išgyvena tam tikrą renesansą ir gaminama vis dažniau. Todėl perkamės antį ir sukuriame namuose šventę!
Populiariausias būdas paruošti antį – užmarinuoti, leisti “pasimaudyti” kelias valandas arba per naktį marinate, įdaryti gardžiu įdaru ir iškepti orkaitėje. Pradžioje svarbu išsirinkti tinkamą kepimui antį. Idealiausia būtų įsigyti antį iš pirmų rankų pas patikimą ūkininką. Kepimui idealiausiai tinkanti antis yra jauna, sverianti apie 2 – 2.5 kilogramo. Tokios anties užteks keturiems žmonėms.
Tuomet svarbu antį gerai nuplauti tiek iš išorės, tiek viduje, nupjauti riebalų perteklių (kur to reikia), įpjauti odą. Tuomet rekomenduojama (nebūtina) antį apvirti apie 20 minučių, atvėsinti ir marinuoti. Marinatui naudojame mėgstamų prieskonių mišinius derindami skonius su būsimo įdaro skoniu, įvairius vynus, obuolių ar kriaušių sidrus, medų, garstyčias. Įdarui dažniausiai naudojami obuoliai, slyvos, džiovinti abrikosai, apelsinai, kuriuos galime maišyti ryžiais. Taip pat dažnai naudojami rauginti kopūstai.
Antį patariama kepti žemesnėje temperatūroje, bet ilgai, kad ji būtų kuo sultingesnė. Taip pat būtina kepimo metu kas 15 minučių atidaryti orkaitę ir apšlakstyti antį susidariusiais riebalais.
Iš antienos taip pat galima gaminti įvairius troškinius, sriubas ir salotas.
Tai ar kepame antį? Būtinai! Juk kiekvienas savaitgalis susirinkus su draugais ir artimaisiais prie stalo yra šventė.