Lietuviškas midus
Porcijos:
10+ porcijos
Sudėtingumas:
Ekspertui
Paruošimo laikas:
5 val. ir daugiau
Tradicinis lietuviško midaus receptas. Reikia padirbėti, bet kaip gardu skanauti!
Ingredientai
- Medus 7 kg
- Vanduo 10 l
- Kadagio uogos 200 g
- Mielės 40 g
- Citrinos rūgštis 5 g
Eiga
- Vandenį užviriname ir atvėsiname. Į jį sudedame 2 kg medaus, suaktyvintas su cukrumi mieles, ištirpintą citrinos rūgštį, susmukintas ir į marlę surištas kadagio uogas. Viską gerai išmaišius, supilame masę į didesnės talpos butelį.
- Butelį užkemšame kamščiu su skyle, į kurią įstatome guminę žarnelę ar įdedame lenktą stiklinį vamzdelį. Kitą jo galą įkišame į butelį su vandeniu. Pro vamzdelį išsiskiria masei rūgstant susidariusios dujos. 2 - 3 savaites butelį laikome šiltai (20 - 25°C temperatūroje). Likusį medų sudedame per 2 - 3 kartus.
- Kai rūgimas susilpnėja ir ant butelio dugno atsiranda drumzlių, midų reikia perpilti ir užkimštą laikyti 2 - 3 mėnesius. Po to jį dar kartą nupilame ir laikome vėsesnėje patalpoje, kad subręstų. Silpnesnis midus subręsta per 4 - 6 metus, stipresnis bręsta 6 - 10 metų.
- Kantrybės ir skanaus:)