Velykų boba

Porcijos:
10+ porcijos
Sudėtingumas:
Pažengusiam
Paruošimo laikas:
2 val. 30 min.

Labai senas ir laiko patikrintas Velykų bobos receptas. Didelei Velykų bobai iškepti - užteks bene visai giminei!

Ingredientai

  • Miltai 1 kg
  • Kiaušinių tryniai 12 vnt
  • Pienas 300 ml
  • Cukrus 300 g
  • Razinos ir džiovinti vaisiai 150 g
  • Sviestas 200 g
  • Citronos sultys 1 vnt
  • Citrinos žievelė 1 vnt
  • Pabarstukai Pagal skonį
  • Druska 1 arb. šaukštelis (-iai)
  • Cukraus pudra 200 g
  • Kiaušinio baltymai 2 vnt
  • Mielės 50 g

Eiga

  1. Razinas ir džiovintus vaisius išplauname. Užpilame vandeniu, kad pabrinktų.
  2. Pašildome pieną, bet neužviriname jo. Išmaišome su cukrumi ir mielėmis, supilame trečdalį miltų, paliekame pastovėti, kad mielės pakiltų.
  3. Išplakame trynius su ištirpintu sviestu.
  4. Tešlą su mielėmis gerai išplakame, supilame likusius miltus, išplaktus kiaušinio trynius (kuo daugiau trynių, tuo gražesnė ir geltonesnė boba) su sviestu, įberiame druskos, išmaišome ir pradedame minkyti. Baigę minkyti, aptepame riebalais ir leidžiame ramiai pastovėti kambario temperatūroje, kad tešla kiek pakiltų.
  5. Formą ištepame sviestu, supilame tešlą, bet neužpildome indo - reikia pilti tik kiek daugiau negu pusę. Pastatome ramiai, kad tešla pakiltų, tik po to įdedame kepti.
  6. Kepame apie valandą (50-60 min.) 180 laipsnių temperatūroje. Neatidarinėjame orkaitės, nes pyragas susmegs. Patikrinimui, ar pyragas iškepęs, pasiruošiame ilgų medinių pagaliukų. Jeigu tešla lips prie pagaliuko, dar paliekame keptis, jeigu ne - Velykų boba iškepta. Iškepus neišiminėjame karšto pyrago, palaukiame, kol praauš.
  7. Tuo metu pasiruošiame glajų, kuriam reikės citrinos sulčių ir cukraus pudros. Pusei citrinos sulčių reikės 100 g cukraus pudros. Galime pasigaminti ir daugiau glaisto, tačiau pradžiai pabandykite su puse citrinos, galbūt jums atrodys, kad glaisto pakankamai. Kuomet boba atauš, ją ištepame glaistu, apibarstome pabarstukais. Taip pat galime apibarstyti citrinos žievele, džiovintais vaisiais ar vietoje glaisto naudoti lydytą baltą šokoladą.
  8. Skanaus ir gražių švenčių!
  9. P.S. Jeigu prapjovus Velykų bobą, rasi skylę, sakoma, jog ten apsigyveno pats Dievas :)

Panašūs receptai

www.kavosdraugas.lt | iki -40% kavos pupelėms Noriu!