Tortas "Grafo pilies griuvėsiai"

Porcijos:
8 porcijos
Sudėtingumas:
Ekspertui
Paruošimo laikas:
4 val.

O kam gi pirkti tortą parduotuvėje, jeigu galima išsikepti daug kartų skanesnį namuose? Ir dar gauti daugybę komplimentų iš namiškių ir svečių!

Ingredientai

  • Kiaušinio baltymas 8 vnt
  • Cukrus 760 g
  • Krakmolas 1 šaukštas (-ai)
  • Kiaušiniai 4 vnt
  • Kepamieji milteliai 5 g
  • Miltai 160 g
  • Aliejus 1 šaukštas (-ai)
  • Citrina Pagal skonį
  • Slyvos Pagal skonį
  • Brendis 1 stiklinė (-ės)
  • Pienas 350 ml
  • Kakava 3 šaukštas (-ai)
  • Šokoladas 150 g
  • Sviestas 270 g
  • Graikiniai riešutai 100 g
  • Kiaušinio trynys 8 vnt
  • Vanilė 1 pakuotė (-ės)
  • Grietinėlė 70 g

Eiga

  1. MORENGINIS PAGRINDAS (3 kiaušinių baltymai, 150 g cukraus, 1 v. š. krakmolo). Iš pradžių gerai išplakame baltymus. Po to, nuolat plakdami, sudedame cukrų. Cukrų beriame po kelis šaukštelius ir po kiekvieno cukraus įbėrimo baltymus plakame apie 1 min. Baltymai bus tinkamai išplakti, kai apvertus indą, baltymai išlaikys savo formą ir nekris iš indo. Tuomet suberiame krakmolą ir viską atsargiai išplakame. Ant kepimo popieriaus uždedame 24 cm kepimo formos dugną, apvedame apskritimą. Apverstą popierių padedame ant skardos, sudedame baltymus į apvestą apskritimą. Baltymus džioviname iki 100 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 2 val. (skardą su baltymais statome į šaltą orkaitę ir, tik įstačius skardą, įjungiame orkaitę). Morengą atvėsiname ir tik tada nuimame nuo kepimo popieriaus.
  2. MORENGAI (5 kiaušinių baltymai, 230 g cukraus). Išplakame baltymus su cukrumi, kaip ir morenginiam pagrindui. Baltymus sudedame į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriaus išspaudžiame maždaug 3-4 cm dydžio morengus. Morengus džioviname iki 100 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1,5 val. (skardą su baltymais statome į šaltą orkaitę ir, tik įstačius skardą, įjungiame orkaitę). Morengus atvėsiname ir tik tada nuimame nuo kepimo popieriaus.
  3. BISKVITAS (4 kiaušiniai, 130 g cukraus, 5 g kepimo miltelių, 160 g miltų, 1 v. š. aliejaus, pusės citrinos sultys). Išplakame kiaušinių baltymus, po truputį suberiame cukrų. Baltymus plakame iki standžių putų. Kitame inde išplakame kiaušinių trynius su kepimo milteliais ir citrinos sultimis. Plakame kelias minutes, kol masė padidės. Tuomet įpilame aliejaus. Į šią masę suberiame pusę miltų normos, išmaišome. Sudedame 1/3 išplaktų baltymų. Atsargiai išmaišome. Suberiame likusius miltus, išmaišome. Sudedame dar 1/3 išplaktų baltymų, atsargiai išmaišome. Pabaigoje sudedame likusius baltymus ir viską paskutinį kartą išmaišome. Tešlą supilame į 24 cm kepimo popieriumi išklotą formą, kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol biskvitas iškeps. Iškepusį biskvitą atvėsiname, išimame iš formos ir supjaustome nedideliais gabaliukais.
  4. ŠOKOLADINIS KREMAS (150 g džiovintų slyvų be kauliukų, 1/3 stiklinės brendžio, 200 ml pieno, 100 g cukraus, 3 v. š. kakavos, 50 g šokolado, 70 g sviesto, 100 g smulkintų graikiškų riešutų). Džiovintas slyvas užpilame brendžiu ir paliekame mažiausiai porai valandų (galima nakčiai). Išmirkytas slyvas supjaustome. Į puodą supilame pieną, suberiame cukrų, kakavą ir verdame ant silpnos ugnies, kol cukrus ištirps ir masė taps vientisa. Nukėlę nuo ugnies, sudedame sviestą ir šokoladą. Kremą maišome, kol ištirps sviestas ir šokoladas. Įpilame brendį, kuriame mirko slyvos. Į platų indą sudedame gabaliukais supjaustytą biskvitą, suberiame slyvas, 50 g smulkintų graikiškų riešutų ir viską užpilame šokoladiniu kremu. Viską gerai išmaišome, kad kremas susigertų į biskvitą.
  5. KREMAS PERTEPIMUI (8 kiaušinių tryniai, 150 ml pieno, 150 g cukraus, 200 g sviesto, 1 pakelis vanilinio cukraus). Puode sumaišome trynius, pieną ir cukrų. Masę, nuolat plakdami šluotele, kaitiname ant mažos ugnies, kol masė sutirštės ir ims kilti burbuliukai. Atvėsiname. Kambario temperatūros sviestą išplakame, suberiame vanilinį cukrų ir po truputį sudedame plikytą kremą.
  6. ŠOKOLADINIS GLAJUS (100 g šokolado, 70 g grietinėlės). Į puodą sudedame šokoladą, įpilame grietinėlę ir kaitiname, kol šokoladas ištirps.
  7. TORTO SURINKIMAS. Ant morenginio pagrindo sudedame šokolade išmirkyto biskvito gabaliukus su slyvomis, šonuose paliekame tarpus morengams sudėti. Šokoladinį biskvitą pertepame kremu. Morengus pamirkome kreme ir sudedame aplink šokoladinį biskvitą. Likusius morengus taip pat pamirkome kreme ir sudedame ant torto piramidės forma. Kiekvieną morengo sluoksnį aplaistome šokoladiniu glajumi ir apibarstome likusiais (50 g) smulkintais graikiškais riešutais. Sudėję visus morengus, viršų taip pat aplaistome šokoladiniu glajumi ir apibarstome smulkintais graikiškais riešutais.
  8. Skanaus:)

Panašūs receptai

www.kavosdraugas.lt | iki -40% kavos pupelėms Noriu!