Sultingas šventinis kalakutas

Porcijos:
1 porcijos
Sudėtingumas:
Pradedančiajam
Paruošimo laikas:
5 min.

Sultingo šventinio kalakuto receptas. Pagrindiniai skonio akordai: apelsinas, svogūnas, peletrūnas, petražolės, riešutai.

Ingredientai

  • Kalakutas 6 kg
  • Džiuvesėliai 180 g
  • Sviestas 210 g
  • Šoninė arba lašinukai 100 g
  • Juodieji pipirai Pagal skonį
  • Druska 8 g
  • Petražolės Pagal skonį
  • Peletrūnas Pagal skonį
  • Svogūnai 350 g
  • Kiaušiniai 2 vnt
  • Cukrus 15 g
  • Apelsinai 2 vnt
  • Riešutai 100 g

Eiga

  1. Išimame kalakutą iš kameros, jeigu jį nusipirkote užšaldytą. Padėkite jį atšilti visai parai, kad kalakutas gerai „atsileistų“, o jeigu jūsų kalakutas sveria daugiau nei 6 kg, tuomet jį padėkite atšildyti net ir dvejoms paroms.
  2. Kruopščiai išvalykite visą kalakuto vidų, gerai nusausinkite visą kalakutą, pažiūrėkite ar viduje nėra ledo, jeigu yra, palaukite kiek ilgiau ir leiskite pilnai atšilti.
  3. Prieš kepdami kalakutą jį iš vakaro įtrinkite pipirais, druska ir būtinai palikite pasimarinuoti per naktį.
  4. Visus svogūnus supjaustykite ir pakepinkite su sviestu, tuomet suberkite cukrų, iš apelsino išspaustas sultis. Patroškinkite.
  5. Po to į masę sudėkite džiūvesėlius, riešutus (lazdyno, graikinius ar kokius kitokius), peletrūnus, druskos apie 5 g, juodųjų pipirų pagal skonį arba 0,5 g, įmuškite kiaušinius, išmaišykite, pakepinkite kokias 7 minutes.
  6. Įdarykite kalakutą su gautu įdaru per kaklą, tuomet kaklą sutviritinkite dantų krapštukais, per užpakalinę kalakuto dalį ir suriškite kojeles, sparnelius.
  7. Kalakutą iš išorės ištrinkite visu sviestu, uždėkite lašinukų, kiek padruskinkite papipirinkite.
  8. Kepimo indą ištieskite folija, dideliais lakštais, kad galėtumėte apvynioti kalakutą, tuomet ant jos uždėkite jį. Apvyniokite taip, kad folija neturėtų jokių plyšių, bet tuo pačiu, kad visa folijos danga būtų erdvi ir kalakutas galėtų kepdamas laisvai „alsuoti“.
  9. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių ir tokioje temperatūroje kepkite apie 40 minučių, kad įdarą kalakutas kuo labiau sugertų.
  10. Kaitrą sumažinkite iki 170 laipsnių ir kepkite dar 3 valandas ir 30 minučių.
  11. Baigus kepti, kalakutą išimkite, nulupkite visą foliją, sultimis kurios išsiskyrė kepant kalakutui apšlakstykite jį patį, kad būtų sultingesnis.
  12. Tuomet kalakutą dėkite atgal į orkaitę, įkaitinkite ją iki 200 laipsnių ir kepkite dar 40 minučių.
  13. Baigę kepti patikrinkite ar kalakutas pilnai iškepė, galite tai padarydami įdūrę į kalakutą kokiu virbalus ir su šaukštu iš skylutės “paėmę” sulčių mėginio. Jeigu sultys be rausvo atspalvio – kalakutas iškepė, tačiau jeigu rausvos arba su krauju, dėkite kalakutą keptis dar geram pusvalandžiui!
  14. Kalakutui iškepus jį išėmę laikykite uždengtą su folija, kad kalakuto mėsa būtų minkšta ir jis pasisavintų visas sultis.
  15. Visi kalakuta skirtingi ir netgi orkaitės turėdamos tą pačią temperatūrą kaista skirtingai, tad visuomet patikrinkite nurodytu būdu, ar kalakutas iškepęs, ar ne. Taip pat turėkite omenyje, kad kalakutų dydžiai skirtingi, čia aprašytas kalakuto kepimo būdas, kuris sveria apie 5-6 kg, tačiau jeigu jūsų kalakutas mažesnis, atitinkamai mažinkite laiką ir kepkite : 30 min. 220 laipsnių temperatūroje, po to 2:30 min. - 3 val. 170 laipsnių temperatūroje, galiausiai 30 minučių neuždengtą 200 laipsnių temperatūroje. O jeigu kalakutas dar didesnis negu 6 kg, tuomet kepkite 50 min. 220 laipsnių temperatūroje, po to 4-5 val. 170 laipsnių temperatūroje ir galiausiai 200 laipsnių orkaitėje 30 minučių taip pat neuždengtą kalakutą.
  16. Gražių švenčių!

Panašūs receptai