Risotto con asparagi arba daugiaryžis su smidrais
Porcijos:
4 porcijos
Sudėtingumas:
Pradedančiajam
Paruošimo laikas:
15 min.
Ingredientai
- Vištienos sultinys 1 l
- Alyvuogių aliejus 1 šaukštas (-ai)
- Sviestas 40 g
- Svogūnas 1 vnt
- Česnakų skiltelės 2 vnt
- Baltieji ryžiai 330 g
- Žirniai 150 g
- Permazano sūris Pagal skonį
- Bazilikas Pagal skonį
Eiga
- Sultinį užvirinkite ir palikite ant minimalios ugnies, kad jis nevėstų. Jei norite intensyvesnio smidrų skonio daugiaryžyje, tai į sultinį galite sumesti nupjaustytus kietus smidrų galiukus. Juos pašalinkite, kai pradėsite sultinį pilti ant ryžių.
- Svogūną susmulkinkite, česnaką sutraiškykite, nupjaustykite kietus smidrų gabaliukus ir susmulkinkite juos palikdami tik 2 cm ilgio viršunėles.
- Ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir 1 gabaliuką sviesto. Maišydami pakepinkite svogūną ir česnaką 5 minutes arba kol suminkštės ir svogūnai taps permatomi. Suberkite ryžius ir maišydami kepinkite juos 2-3 minutes.
- Šitoj vietoje reiktų ant ryžių užpilti 125 ml balto vyno, bet neturėjau. Tad vyną praleidau ir iš karto pyliau samtį sultinio. Ryžius visą laiką maišykite dideliu mediniu šaukštu. Toks šaukštas reikalingas, kad iš ryžių geriau išsiskirtų krakmolas. Juk ne birius ryžius verdam, o kreminį daugiaryžį! Kai skystis susigeria, pilkite naują samtį sultinio ir taip, kol liks tik vienas samtis sultinio. Ryžiai turi būti minkšti išorėje, bet šiek tiek priešintis kandimui viduje. Al dente taisyklė galioja ne tik makaronams, bet ir daugiaryžiui.
- Prieš supildami paskutinį samtį sultinio, suberkite smidrus ir žirnelius. Kai paskutinis sultinys susigers, išjunkite ugnį ir įmaišykite gabaliuką sviesto bei sūrį. Sūrio dėkite tiek, kad jums nebetruktų sūrumo. Daugiaryžį sudėkite į 4 lėkštes ir apibarstykite bazilikų lapeliais.