Naminė duona su raugu

Šefo receptai
Įkėlė: Bal 4, 2019
Porcijos:
6 porcijos
Sudėtingumas:
Pažengusiam
Paruošimo laikas:
5 val. ir daugiau

Sveikiausia duona yra duona su natūraliu raugu. Tad mokykimės pasigaminti raugą ir pabandykime išsikepti tikrąją duoną!

Ingredientai

  • Vanduo 300 g
  • Raugas 200 g
  • Ruginiai miltai 100 g
  • Kvietiniai miltai 375 g
  • Druska 2 šaukštas (-ai)
  • Druska 2 šaukštas (-ai)
  • Aliejus 30 g
  • Kmynai 1 šaukštas (-ai)

Eiga

  1. 1 diena: plastmasiniame inde, kibirėlyje ar stiklainyje išmaišome 50 g rupių ruginių miltų (rupių, ne bet kokių!) su 50 - 100 ml šilto vandens. Vandenį galima imti iš čiaupo, svarbiausia, kad nebūtų karštas. Tešla turi būti kaip blynams. Indą uždengiame rankšluosčiu arba maistine plėvele. Tik jeigu uždengėte maistine plėvele, būtinai pradurkite porą skylučių, kad raugas gautų oro. Paliekame šiltai (pvz., po radiatoriumi) 24 val.
  2. 2 diena: permaišome ir pamaitiname raugą, t.y., pridedame 50 g rupių ruginių miltų ir 50 ml šilto vandens. Vėl paliekame 24 val. šiltai.
  3. 3 diena: permaišome ir pamaitiname raugą pridėdami 50 g rupių ruginių miltų ir 50 ml šilto vandens. Raugas jau bus gerokai pakilęs, aiškiai užuosite salsvą kvapą. Vėl laikome šiltai 24val.
  4. 4 diena: atliekame tuos pačius veiksmus kaip trečią dieną ir rauginame šiltai 24 val.
  5. 5 diena: raugas jau išrūgęs. Atidedame 80 - 100 g kitam kartui, t.y., dedame raugo į sandarų indelį ir padedame į šaldytuvą. Šaldytuve raugą galima laikyti 2 sav. O jeigu norite laikyti ilgiau, kad ir metus laiko, tada imame sviestinį kepimo popierių ir plonai tepame raugą.
  6. Kai išdžius, nuimame trupinėlius, sudedame į maišelį ir laikome kambario temperatūroje, kaip yra laikomos sausos mielės. Prireikus raugą galima atgaivinti paprasčiausiai sumaišant su šiltu vandeniu.
  7. Siūlau išsikepti man labiausiai patikusią duonelę, kurią įvertino netgi mano mažasis žmogutis.
  8. Raugą išmaišome šiltame vandenyje. Suberiame rupius miltus. Tik visus miltus reikia sijoti! Tada sudedame 200 g kvietinių miltų. Nuplikome kmynus ir sudedame į tešlą. Įdedame cukraus ir druskos bei įpilame aliejaus.
  9. Cukraus ir druskos kiekį galite keisti pagal save, pvz., aš kartais dedu 2 valgomus šaukštus cukraus – man taip skaniau. Sudedame į tešlą likusius miltus. Neišsigąskite, tešla bus klampi, panaši į košę ir norint ją minkyti reikės nuolat susišlapinti rankas.
  10. Iš pradžių minkosi sunkiai - visos rankos būna tešloje. Kartais pradžioje visas minkymo procesas susideda tik iš tešlos daužymo į stalą, nes, atrodo, kad daugiau nieko padaryti negali. Bet kuo daugiau minkai, tuo tešla darosi paklusnesnė.
  11. Taip pat reikia nepamiršti, kad kuo ilgiau bus tešla minkoma, tuo duonos struktūra bus gražesnė. Asmeniškai aš minkau apie 30 min. Jeigu matau, kad nuo pastovaus rankų šlapinimo tešlos konsistencija skystėja, pasibarstau saują miltų ant stalo ir suminkau tešlą.
  12. Išminkytą tešlą įdedu į riebalais išteptą kepimo skardą, nuglostau šlapiomis rankomis, uždengiu rankšluosčiu ir palieku 3 val. kilti. Po 3 val. galima kepti. Įkaitinu orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros.
  13. Padedu ant dugno kitą mažą kepimo skardą su vandeniu ir kepu duoną apie 10-15 min. tokioje temperatūroje. Skarda su vandeniu orkaitėje reikalinga tam, kad būtų kuo didesnė drėgmė ir duona visiškai neišsausėtų. Jeigu nedėsite jokio indo su vandeniu, tada turite bent kas 5 min. atidarinėti orkaitę ir apipurkšti orkaitės sieneles vandeniu.
  14. Paskui orkaitės temperatūrą sumažinu iki 200 laipsnių ir taip kepu apie 20 min. Galiausiai numažinu kepimo temperatūrą iki 180 laipsnių ir pabaigiu kepti duonelę.
  15. Visas kepimo laikas turi būti apie 1 val. Nežinau, ar aiškiai nupasakojau, bet visa esmė ta, kad nuo didelės temperatūros palaipsniui pereiname prie vidutinės.
  16. Iškepusią duonelę susuku į šlapią rankšluostį ir įdedu į polietileninį maišelį 10 min. Ilgiau laikyti nereikia. Ištraukiame duonelę iš maišelio, nuvyniojame nuo drėgno rankšluosčio ir susukame į kitą - sausą virtuvinį rankšluostį ar drobę.
  17. Skanaus!

Panašūs receptai

www.kavosdraugas.lt | iki -40% kavos pupelėms Noriu!