Lydeka drebučiuose

Porcijos:
6 porcijos
Sudėtingumas:
Pradedančiajam
Paruošimo laikas:
30 min.

Kūčioms puikus patiekalas.

Ingredientai

  • Lydeka 1 kg
  • Prieskoniai 200 g
  • Pipirai Pagal skonį
  • Lauro lapai Pagal skonį
  • Mairūnas Pagal skonį
  • Druska Pagal skonį
  • Vanduo 1 l
  • Sultinys 1 l
  • Actas 1 šaukštas (-ai)
  • Želatina 20 g
  • Kiaušinio baltymas 1 vnt
  • Žalumyninių daržovių prieskoniai Pagal skonį

Eiga

  1. Į šaltą vandenį sudėti prieskonines daržoves ir pavirinti apie 10 min. Baigiant virti sudėti ir prieskonius. Į šį daržovių sultinį dėti nuvalytą ir nuplautą visą arba gabalėliais supjaustytą lydeką. Jei verdama visa lydeka, nudorojant iš jos būtina pašalinti žiaunas, o kad nesideformuotų, keliose vietose odelę įstrižai įpjauti aštriu peiliu. Žuvį virti ant silpnos kaitros apie 1 val., saugant, kad nesuirtų.
  2. Išvirusią žuvį ar jos gabalėlius atsargiai graibštu išgriebti į žuvies pusdubenį ir atvėsinti. Sultinį perkošti ir panaudoti drebučiams ruošti.
  3. Drebučiams: Į perkoštą (jei neskaidrus, nuskaidrinti plaktu kiaušinio baltymu) ir atvėsintą sultinį, kuriame virė lydeka, supilti vandenyje išbrinkintą ir išleistą želatiną. Maišant pakaitinti, kad želatina ištirptų, tačiau nebevirinti. Dalį taip paruoštų ir pravėsintų drebučių pilti 1-1,5 cm sluoksniu į žuvies formos (pailgos) lėkštę ar į pusdubenį ir atvėsinti.
  4. Drebučiams sustengus, ant jų atsargiai dėti visą lydeką ar vienodais atstumais išdėlioti jos gabalėlius, taip pat vienodai sudėlioti puošimui skirtas daržoves. Viską užpilti drebučiais ir palikti vėsiai, kad drebučiai sustingtų.
  5. Įspūdingai atrodo specialiose formelėse užpilti žuvies gabalėliai. Bestingstančių drebučių ant formelių dugno įpilti tiek, kad jis būtų visai apsemtas. Kai drebučiai sustingsta, ant jų dėti puošimui skirtas virtas prieskonines ir žalumynines daržoves ir užpilti paruošta drebučių mase. Jiems sustingus, dėti žuvį ir vėl užpilti drebučiais, kad visiškai apsemtų žuvį.
  6. Patiekiant į stalą, formeles su žuvimi trumpam pamerkti į šiltą (+60°C temperatūros) vandenį ir išversti į padėklinę lėkštę.
  7. Drebučius, paruoštus iš žuvies sultinio, galima panaudoti kaip šaltą garnyrą. Sustingusiais drebučiais tinka puošti daugumą šaltų žuvies patiekalų. Tam drebučių masę išlieti plonu sluoksniu padėkle, atvėsinti ir supjaustyti mažais kubeliais. Juos suberti aplink paruoštą žuvį.
  8. Panašiai drebučiuose galima paruošti ir kitas žuvis – karpį, ungurį. Tik tada drebučiams ruošti želatinos reikia imti mažiau (10 g/l), nes šios žuvys virdamos pačios išskiria daugiau klijingų medžiagų.

Panašūs receptai