Lietuviški šaltibarščiai

Porcijos:
6 porcijos
Sudėtingumas:
Pradedančiajam
Paruošimo laikas:
1 val. 30 min.

Klasikinis receptas be eksperimentų, lietuviškos vasaros simbolis. Jeigu lietuviškų patiekalų restorano meniu šaltibarščiai išbraukti, tai galima suprasti, kad jau atėjo ruduo.

Ingredientai

  • Burokėliai 400 ml
  • Rūgpienis 950 ml
  • Agurkai 300 g
  • Ridikėlis 4 vnt
  • Svogūnų laiškai 50 g
  • Druska 2 šaukštas (-ai)
  • Kiaušiniai 3 vnt
  • Bulvės 1 kg
  • Krapai 20 g

Eiga

  1. Burokėlius su lupenomis galime virti 40 min. vandenyje, bet skaniau išsikepti orkaitėje. Įkaitiname orkaitę iki 190 C. Burokėlius gerai nuplauname, nupjauname šakneles, nepažeisdami burokėlio žievelės. Burokėlio vidus neturi matytis, nes kepant ištekės sultys. Kepame apie 45 min. orkaitėje, ugniai atspariame inde su dangčiu arba įvynioję į foliją.
  2. Iškepti burokėliai turi būti minkšti viduje, jeigu taip nėra - perpjauname juos pusiau ir dar pakepame orkaitėje neuždengus apie 10 min. Burokėlius aušiname kambario temperatūroje arba paliekame aušti išjungtoje orkaitėje - tokie burokėliai bus minkštesni.
  3. Bulves nuskutame ir panardiname į puodą su šaltu vandeniu. Kai vanduo užverda, pasūdome ir verdame 20 min. Paruoštos bulvės turi būti iki pat vidurio minkštos, bet nesubyrančios (galime patikrinti jas įsmeigus peilį).
  4. Kiaušinius panardiname į nedidelį puodą su šaltu vandeniu. Užviriname ir ant vidutinės ugnies verdame 9-10 min. Ataušiname po šalto vandens srove. Išlukštename, smulkiai supjaustome.
  5. Agurką, burokėlį ir ridikėlius supjaustome šiaudeliais/pusžiedžiais /1 cm kubeliais arba sutarkuojame burokine tarka. Svogūnus pjaustome smulkiai.
  6. Dubenyje arba puode sumaišome visas daržoves, apliejame kefyru, pasūdome, pridedame acto, gerai išmaišome ir paliekame šaltai 10-30 min. Jeigu šaltibarščiai per tiršti, galima pilti daugiau kefyro/pieno/šalto virinto vandens, bet ne daugiau kaip 0,5 stiklinės.
  7. Šaltibarščius patiekiame dubenėliuose, apibarstę kiaušiniu ir krapais. Šalia lėkštutėje patiekiame karštas bulves, aplietas tirpintu sviestu.
  8. P.S. Ne visi mėgsta krapus, tai aš juos patiekiu ant stalo dubenėlyje, kad kiekvienas galėtų pasiiti pagal pageidavimą. Kadangi šiame recepte galime nenaudoti vandens, tai ir grietinės "balinimui" nereikia.

Panašūs receptai

www.kavosdraugas.lt | iki -40% kavos pupelėms Noriu!