6 Lazanijos kiekvieno skoniui
1. Lazanija su jautienos faršu
Porcijos:
6 porcijos
Sudėtingumas:
Pradedančiajam
Paruošimo laikas:
1 val.
Šią lazaniją drąsiai galima vadinti "lazanija pagal Garfildą". Ji patinka tiek suaugusiems, tiek ir vaikams. Išbandykite!
Ingredientai
- Lazanijos lakštai 1/2 pakuotė (-ės)
- Jautienos faršas 500 g
- Svogūnas 1 vnt
- Saldžioji paprika 1 vnt
- Fermentinis sūris 150 g
- Pomidorų padažas 250 ml
- Salsa padažas 5 šaukštas (-ai)
- Druska 3 žiupsnelis
- Paprika malta Pagal skonį
- Aliejus 1 šaukštas (-ai)
Eiga
- Svogūną ir saldžią raudoną papriką supjaustome gabalėliais.
- Į gilią keptuvę, kurioje bus ruošiamas faršas, įpilame 1 šaukštą aliejaus ir trumpai pakepiname smulkintą svogūną
- Į keptuvę suberiame smulkintą raudoną papriką, sudedame faršą. Bekepdami su medine mentele smulkiname faršą, kol jis išleis visas sultis ir pasidarys birus.
- Į keptuvę įpilame 1 litrą vandens, įdedame po 5 šaukštus salsos ir pomidorų padažo, įberiame druskos ir šiek tiek maltos paprikos. Skystis turi gautis raudonos spalvos.
- Kol užvirs vanduo, burokine tarka sutarkuojame sūrį.
- Inde, kuriame kepsime lazaniją, 1 sluoksniu sudedame lazanijos lakštus. Ant jų su samčiu užpilame paruošto faršo ir užbarstome sūrio. Užpilame 2-3 šaukštus pomidorų padažo. Tuomet klojame naują lazanijos lakštų sluoksnį, pilame faršą, dedame sūrį ir pomidorų padažą.
- Kepimo inde visus ingredientus suklojus 4-5 sluoksniais, viską atsargiai paspaudžiame, kad visi lazanijos lakštai būtų apsemti skysčiu. Jei trūksta, skysčio įpilame papildomai.
- Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 minučių.
- Skanaus!
2. Lazanija (aštri) su meksikietišku prieskoniu
Porcijos:
6 porcijos
Sudėtingumas:
Pažengusiam
Paruošimo laikas:
1 val. 30 min.
Puikus aštrios lazanijos su meksikietišku prieskoniu receptas.
Ingredientai
- Lazanijos lakštai 1 vnt
- Čederio sūris 200 g
- Svogūnai 1 vnt
- Salieras 1 vnt
- Morka 1 vnt
- Česnakas 2 vnt
- Jautienos faršas 500 g
- Pomidorų pasta tirštos sultys arba švelnus kečiupas Pagal skonį
- Raudonoji paprika 1 vnt
- Čili pipiras 1/2 vnt
- Konservuoti kukurūzai 1 skardinė (-ės)
- Raudonasis vynas 100 ml
- Žaliosios alyvuogės Pagal skonį
- Druska Pagal skonį
- Kalendra 1 žiupsnelis
- Miltai 2 šaukštas (-ai)
- Pienas 600 ml
- Sviestas 45 g
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis
- Muskatas maltas Pagal skonį
Eiga
- Lazanijos gamybą pradedame nuo bolonezės padažo: į puodą įpilame alyvuogių aliejaus, suberiame smulkiai supjaustytus morką, svogūną, papriką ir nuluptą saliero kotą. Kepame ant lėtos ugnies, kol svogūnas įgauna auksinę spalvą, tuomet dedame jautienos faršą, pasūdome ir gerai išmaišome. Padidiname liepsną ir viską apkepiname nuolat maišant. Kai apačioje susidaro ruda lipni masė, pilame raudoną vyną, leidžiame jam nugaruoti. Tuomet pilame pomidorų tyrę ir sudedame konservuotus kukurūzus, paliekame troškintis apie 25 min. Pagardiname česnaku ir čili pipiru, leidžiame kvapams išsiskleisti, jei trūksta druskos, dar pasūdome.
- Pasigaminame ir bešamelio padažą: sviestą ištirpinti nedideliame puode arba keptuvėje, suberti miltus ir maišant pakepinti apie 2-3 minutes. Po truputį, nenustojant maišyti, supilti pieną ir pavirti, kol padažas šiek tiek sutirštės. Pagardinti druska ir pipirais (jei mėgstate galima įtarkuoti muskato riešuto).
- Kai abu padažai paruošti juos sumaišome. Lazanijos lakštus galima apvirti, tuomet lazaniją reikės kepti trumpiau (lakštus dėti į verdantį vandenį ir pavirti apie 3-4 minutes, išėmus iš vandens sudėti atskirai, kad nesuliptų iki kol bus reikalingi).
- Lazanijos formavimas: į kepimo formos dugną pilame sluoksnį maišyto padažo ir dedame pirmą lakštų sluoksnį, ant jų vėl pilame padažo. Ant padažo tolygiai paskirstome dalį čėderio sūrio. Tada dedame antrą lazanijos lakštų sluoksnį, vėl pilame padažo. Čėderio sūrio galima dėti į kas antrą lazanijos sluoksnį. Sluoksniavimą kartojame tol, kol nebelieka padažo. Viršutinis sluoksnis turi būti padažo, ant viršaus patarkuojame sūrio, pabarstome kukurūzais ir pjaustyta paprika.
- Kepimo formos viršų uždengti folija ir kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes (jei lazanijos lakštai neapvirti, gali tekti kepti ilgiau). Tada nuimti foliją ir pakepti dar apie 15 minučių, kol viršus gražiai apskrus. Patikrinti ar lazanija jau iškepusi galima su šakute, jei duriant šakutė lengvai pereina per visus sluoksnius, tuomet lazanija tikrai jau bus tinkama valgyti. Išėmus iš orkaitės leidžiame pastovėti bent 10 minučių, papuošiame alyvuogėmis, pasmulkintais žalumynais, tuomet pjaustome ir tiekiame. Skanaus.
3. Lazanija pagal autentišką itališką receptą
Porcijos:
6 porcijos
Sudėtingumas:
Ekspertui
Paruošimo laikas:
2 val. 30 min.
Lazanija pagal autentišką itališką receptą.
Ingredientai
- Svogūnas 1 vnt
- Salieras 1 vnt
- Morka 1 vnt
- Česnakas 2 skiltelė (-ės)
- Jautienos faršas 500 g
- Pomidorų pasta tirštos sultys arba švelnus kečiupas 500 ml
- Raudonasis vynas 100 ml
- Druska 1 žiupsnelis
- Rozmarinas 1 žiupsnelis
- Miltai 2 g
- Pienas 600 ml
- Sviestas 50 g
- Malti juodieji pipirai 1 žiupsnelis
- Maltas muskatas 6 žiupsnelis
Eiga
- Lazanijos gamybą pradedame nuo bolonezės padažo: į puodą įpilame alyvuogių aliejaus, suberiame smulkiai supjaustytus morką, svogūną ir nuluptą saliero kotą. Kepame ant lėtos ugnies, kol svogūnas įgauna auksinę spalvą, tuomet dedame jautienos faršą, pasūdome ir gerai išmaišome. Padidiname liepsną ir viską apkepiname nuolat maišant. Kai apačioje susidaro ruda lipni masė, pilame raudoną vyną, leidžiame jam nugaruoti. Tuomet pilame pomidorų tyrę ir paliekame troškintis apie 25 min. Pagardiname rozmarinu ir česnaku, leidžiame kvapams išsiskleisti, jei trūksta druskos, dar pasūdome.
- Pasigaminame ir bešamelio padažą: sviestą ištirpinti nedideliame puode arba keptuvėje, suberti miltus ir maišant pakepinti apie 2-3 minutes. Po truputį, nenustojant maišyti, supilti pieną ir pavirti, kol padažas šiek tiek sutirštės. Pagardinti druska ir pipirais (jei mėgstate galima įtarkuoti muskato riešuto).
- Kai abu padažai paruošti juos sumaišome. Lazanijos lakštus galima apvirti, tuomet lazaniją reikės kepti trumpiau (lakštus dėti į verdantį vandenį ir pavirti apie 3-4 minutes, išėmus iš vandens sudėti atskirai, kad nesuliptų iki kol bus reikalingi).
- Lazanijos formavimas: į kepimo formos dugną pilame sluoksnį maišyto padažo ir dedame pirmą lakštų sluoksnį, ant jų vėl pilame padažo. Ant padažo tolygiai paskirstome dalį mocarelos sūrio. Tada dedame antrą lazanijos lakštų sluoksnį, vėl pilame padažo. Mocarelos sūrio galima dėti į kas antrą lazanijos sluoksnį. Sluoksniavimą kartojame tol, kol nebelieka padažo. Viršutinis sluoksnis turi būti padažo, ant viršaus išdėliojame kelias riekeles mocarelos sūrio, galima užtarkuoti parmezano sūrio.
- Kepimo formos viršų uždengti folija ir kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes (jei lazanijos lakštai neapvirti, gali tekti kepti ilgiau). Tada nuimti foliją ir pakepti dar apie 15 minučių, kol viršus gražiai apskrus. Patikrinti ar lazanija jau iškepusi galima su šakute, jei duriant šakutė lengvai pereina per visus sluoksnius, tuomet lazanija tikrai jau bus tinkama valgyti. Išėmus iš orkaitės leidžiame pastovėti bent 10 minučių, tuomet pjaustome ir tiekiame. Skanaus.
4. Lazanija su kalakutiena, pesto padažu ir žaliaisiais žirneliais
Porcijos:
6 porcijos
Sudėtingumas:
Ekspertui
Paruošimo laikas:
3 val.
Lazanija su kalakutiena, pesto padažu ir žaliaisiais žirneliais
Ingredientai
- Lazanijos lakštai Pagal skonį
- Kalakuto krūtinėlė 400 g
- Mocarelos sūris 150 g
- Konservuoti žirneliai 200 g
- Pesto padažas 4 šaukštas (-ai)
- Malti juodieji pipirai 1 žiupsnelis
- Druska 1 žiupsnelis
- Vištienos prieskoniai 1 žiupsnelis
- Miltai 2 šaukštas (-ai)
- Pienas 600 ml
- Sviestas 50 g
- Druska 1 žiupsnelis
- Malti juodieji pipirai 1 žiupsnelis
Eiga
- Pirmiausia pasigaminame bešamelio padažą: sviestą ištirpinti nedideliame puode arba keptuvėje, suberti miltus ir maišant pakepinti apie 2-3 minutes. Po truputį, nenustojant maišyti, supilti pieną ir pavirti, kol padažas šiek tiek sutirštės. Pagardinti druska ir pipirais (jei mėgstate galima įtarkuoti muskato riešuto). Padažas turi būti gan sūrokas, nes daugiau druskos į lazaniją nededama.
- Kalakutienos krūtinėlę supjaustome apie 1 cm dydžio gabaliukais, pabarstome vištienos prieskoniais ir druska (mėsą galima pasiruošti iš vakaro, tuomet per naktį pasimarinuos). Įkaitintoje keptuvėje su aliejumi apkepame kalakutienos gabalėlius, sudedame smulkiai supjaustytą svogūną, apkepame iki kol svogūnas suminkštės.
- Lazanijos lakštus galima apvirti, tuomet lazaniją reikės kepti trumpiau (lakštus dėti į verdantį vandenį ir pavirti apie 3-4 minutes, išėmus iš vandens sudėti atskirai, kad nesuliptų iki kol bus reikalingi).
- Lazanijos formavimas: į kepimo formos dugną pilame bešamelio padažo ir dedame pirmą lakštų sluoksnį, ant jų vėl pilame padažo. Ant padažo tolygiai paskirstome porą valgomųjų šaukštų pesto padažo ir dalį žirnelių. Tada dedame antrą lazanijos lakštų sluoksnį, vėl pilame bešamelio padažo, ant viršaus paskirstome keptą kalakutieną su svogūnais, išdėliojame plonomis riekelėmis supjaustytą mocarelos sūrį. Sluoksniavimą kartojame tol, kol nebelieka įdaro. Viršutinis sluoksnis turi būti bešamelio padažo, ant viršaus išdėliojame kelias riekeles mocarelos sūrio.
- Kepimo formos viršų uždengti folija ir kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes (jei lazanijos lakštai neapvirti, gali tekti kepti ilgiau). Tada nuimti foliją ir pakepti dar apie 15 minučių, kol viršus gražiai apskrus. Patikrinti ar lazanija jau iškepusi galima su šakute, jei duriant šakutė lengvai pereina per visus sluoksnius, tuomet lazanija tikrai jau bus tinkama valgyti. Išėmus iš orkaitės leidžiame pastovėti bent 10 minučių, tuomet pjaustome ir tiekiame. Skanaus.
5. Vegetariška lazanija su varške ir špinatais
Porcijos:
6 porcijos
Sudėtingumas:
Ekspertui
Paruošimo laikas:
3 val.
Vegetariška lazanija su varške ir špinatais.
Ingredientai
- Lazanijos lakštai Pagal skonį
- Varškė 800 g
- Špinatai 200 g
- Kietas sūris 200 g
- Česnakas 3 skiltelė (-ės)
- Sviestas 1 šaukštas (-ai)
- Malti juodieji pipirai 1 žiupsnelis
- Druska 1 žiupsnelis
- Miltai 2 šaukštas (-ai)
- Pienas 600 ml
- Sviestas 50 g
Eiga
- Pirmiausia pasigaminame bešamelio padažą: sviestą ištirpinti nedideliame puode arba keptuvėje, suberti miltus ir maišant pakepinti apie 2 minutes. Po truputį, nenustojant maišyti, supilti pieną ir pavirti, kol padažas šiek tiek sutirštės. Pagardinti druska ir pipirais.
- Pasiruošiame varškės įdarą: česnako skilteles nulupti, susmulkinti ir pakepinti svieste iki kol pradės gelsti, sudėti pasmulkintus špinatus ir maišant keletą minučių patroškinti, kol špinatai sukris. Į varškę sudėti pakepintus špinatus, 100g tarkuoto kietojo sūrio, įberti maltų juodųjų pipirų, pasūdyti ir viską gerai sumaišyti šakute, stengiantis sutrinti didesnius varškės gumulėlius ir tolygiai išmaišyti špinatus su tarkuotu sūriu.
- Lazanijos lakštus galima apvirti, tuomet lazaniją reikės kepti trumpiau (lakštus dėti į verdantį vandenį ir pavirti apie 3 minutes, išėmus iš vandens sudėti atskirai, kad nesuliptų iki kol bus reikalingi).
- Lazanijos formavimas: į kepimo formos dugną pilame bešamelio padažo ir dedame pirmą lakštų sluoksnį, ant jų vėl pilame padažo ir paskleidžiame dalį varškės įdaro, ant varškės pabarstome kietojo sūrio.
- Tada dedame antrą lazanijos lakštų sluoksnį, vėl pilame bešamelio padažo, tada dedame varškės įdaro ir sūrio, taip susluoksniuoti viską. Viršutinis sluoksnis turi būti bešamelio padažo, ant viršaus užberti tarkuoto sūrio. Mėgstantiems šiek tiek pikantiškiau arba norint paįvairinti skonį, viename sluoksnyje tarkuotą kietąjį sūrį galima pakeisti sūriu su mėlynuoju pelėsiu. Žinoma, galima naudoti ir bet kokį kitą mėgstamą sūrį.
- Kepimo formos viršų uždengti folija ir kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes (jei lazanijos lakštai neapvirti, gali tekti kepti ilgiau). Tada nuimti foliją ir pakepti dar apie 15 minučių, kol viršus gražiai apskrus. Patikrinti ar lazanija jau iškepusi galima su šakute, jei duriant šakutė lengvai pereina per visus sluoksnius, tuomet lazanija tikrai jau bus tinkama valgyti. Išėmus iš orkaitės leidžiame pastovėti bent 10 minučių, tuomet pjaustome ir tiekiame. Skanaus.
6. Saldi lazanija su varške, persikais ir vaniliniu bešamelio padažu
Porcijos:
6 porcijos
Sudėtingumas:
Pažengusiam
Paruošimo laikas:
45 min.
Šis receptas skirtas tikriems lazanijos mėgėjams ir smaližiams. Saldi lazanija yra tikras gėris. Šiuo receptu paruošite sočią, gaivią lazaniją.
Ingredientai
- Lazanijos lakštai 10 vnt
- Varškė 700 g
- Konservuoti persikai 1 skardinė (-ės)
- Džiovinti abrikosai 100 g
- Cukrus 200 g
- Pienas 100 ml
- Miltai 2 šaukštas (-ai)
- Pienas 600 ml
- Sviestas 50 g
- Vanilinis cukrus 2 šaukštas (-ai)
Eiga
- Pirmiausia pasigaminame bešamelio padažą: sviestą ištirpinti nedideliame puode arba keptuvėje, suberti miltus ir maišant pakepinti apie 2-3 minutes. Po truputį, nenustojant maišyti, supilti pieną ir pavirti, kol padažas šiek tiek sutirštės. Suberti vanilinį cukrų ir leisti jam ištirpti.
- Pasiruošiame varškę: dedame varškę į indą, suberiame cukrų, įpilame pieno ir triname šakute iki vientisos masės (galima naudoti blenderį ar kitokį trintuvą). Į pertrintą varškę dedame supjaustytus nedideliais kubeliais konservuotus persikus ir dalį susmulkintų džiovintų abrikosų (prieš tai juos galima pamirkyti vandenyje, kad būtų minkštesni). Viską išmaišome. Likusius džiovintus abrikosus galima panaudoti lazanijos viršaus papuošimui.
- Lazanijos lakštus galima apvirti, tuomet lazaniją reikės kepti trumpiau (lakštus dėti į verdantį vandenį ir pavirti apie 3-4 minutes, išėmus iš vandens sudėti atskirai, kad nesuliptų iki kol bus reikalingi).
- Lazanijos formavimas: į kepimo formos dugną pilame bešamelio padažo ir dedame pirmą lakštų sluoksnį, ant jų vėl pilame padažo. Ant padažo tolygiai paskirstome varškės įdarą. Tada dedame antrą lazanijos lakštų sluoksnį, vėl pilame bešamelio padažo, ant viršaus vėl paskirstome varškės įdarą ir sluoksniavimą kartojame tol, kol nebelieka įdaro. Viršutinis sluoksnis turi būti bešamelio padažo, ant viršaus galima pabarsyti likusius džiovintus abrikosus ar pjaustytus persikus.
- Kepimo formos viršų uždengti folija ir kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes (jei lazanijos lakštai neapvirti, gali tekti kepti ilgiau). Tada nuimti foliją ir pakepti dar apie 10-15 minučių, kol viršus gražiai apskrus. Patikrinti ar lazanija jau iškepusi galima su šakute, jei duriant šakutė lengvai pereina per visus sluoksnius, tuomet lazanija tikrai jau bus tinkama valgyti. Išėmus iš orkaitės leidžiame pastovėti bent 10 minučių, tuomet pjaustome ir tiekiame.
- Saldžią lazaniją labai tinka valgyti su šviežiomis ar šaldytomis uogomis, grietine ar plakta grietinėle. Mėgstantiems saldžiau lazaniją galima tiekti su uogiene. Skanaus.