Kūčiukai prėskučiai, parpeliukai, šližikai

Porcijos:
6 porcijos
Sudėtingumas:
Pradedančiajam
Paruošimo laikas:
15 min.

Minkštučiai, skanučiai naminiai kūčiukai.

Ingredientai

  • Miltai 450 kg
  • Pienas 1 stiklinė (-ės)
  • Mielės 20 g
  • Aguonos 6 šaukštas (-ai)
  • Cukrus 100 g
  • Druska Pagal skonį

Eiga

  1. 2/3 receptūroje nurodytų miltų išsijoti į dubenėlį. Miltų viduje padaryti duobutę, į kurią supilti nedideliame cukraus kiekyje išleistas mieles ir su truputį (iki +40° C temperatūros) pašildytą pieną. Viską išmaišyti, tešlos paviršių apsijoti miltais, uždengti drobele ir pastatyti šiltai, kad pakiltų.
  2. Pakilus tešlai, ją gerai išplakti, supilti aliejų, cukrų, druską, gerai išmaišyti ir įsijoti likusius miltus. Tešlą minkyti apie 20 min., kol tešla nebelimpa prie rankų ir įgauna gražų blizgesį. Jei atrodytų per skysta, galima miltų įsijoti ir daugiau. Tada tešlą pridengti drobele ir dar kartą pakildinti.
  3. Iš antrą kartą kildintos tešlos daryti maždaug 1 cm storio volelius, kuriuos supjaustyti 1 cm storio gabalėliais. Kad tešlos voleliai ir gabalėliai nesuliptų, pjaustymo lentelę reikia gausiai pabarstyti miltais. Kūčiukus suberti į kepimo popieriumi ištiestą ar miltais išbarstytą skardą ir kepti vidutinio karštumo (180°C) įkaitintoje orkaitėje, kol jie gražiai pagelsta (apie 20 min.). Iš visų pusių kūčiukai gražiai apkeps, jei juos kepant pavartysime mediniu šaukštu ar mentele.
  4. Iškepę prėskučiai bus skrudūs, traškūs, jei juos dar kiek padžiovinsime orkaitėje.
  5. Valandą prieš valgant, prėskučius reikia pamerkti į aguonų pieną. Juos taip pat tinka valgyti su spanguolių kisieliumi ar džiovintų vaisių kompotu.

Panašūs receptai