Margučiai, marginti natūraliais dažais

Porcijos:
10+ porcijos
Sudėtingumas:
Pradedančiajam
Paruošimo laikas:
5 val. ir daugiau

Artėjant Velykoms, kiekvieną kartą sukame galvą, kaip nudažyti kiaušinius. Aišku, paprasčiausia yra nusipirkti jau pagamintų dažų ir nudažyti...Bet argi tai tikros Velykos? Velykos - tai gamtos prabudimo, pavasario šventė, kai taip norisi tikrumo ir natūralumo tiek viduje, tiek ir išorėje. Todėl dažykime natūraliai namuose iš gamtoje randamų gėrybių!

Ingredientai

  • Kiaušiniai 18 vnt
  • Actas 18 šaukštas (-ai)
  • Druska Pagal skonį
  • Ciberžolė 2 šaukštas (-ai)
  • Mėlynės 100 g
  • Avietės 100 g
  • Vyšnios 100 vnt
  • Žalioji arbata 2 vnt
  • Špinatų lapai 100 g
  • Čili pipirai 3 šaukštas (-ai)
  • Žiedinis kopūstas 100 g
  • Kava 50 g
  • Juodoji arbata 50 g
  • Vaisinė arbata 3 vnt
  • Mėlynių ir gervuogių arbata 3 vnt
  • Burokai 4 vnt

Eiga

  1. Geriausiam rezultatui išgauti rekomenduojama naudoti baltus kiaušinius. Galima kiaušinius iš karto virti su dažymui skirtu nuoviru. Tačiau jeigu nemėgstate itin kietai virtų kiaušinių, geriau dažykite atskirai, merkdami jau išvirtus, bet dar karštus kiaušinius į nuovirą. Geltonai spalvai išgauti - ciberžolė. Rudai - kava arba juodoji arbata. Mėlynai - mėlynės. Rožinei - avietės arba vyšnios. Žaliai - žalioji arbata arba maišome špinato lapus, ciberžolę ir mėlynes. Oranžinei spalva - čili pipirai. Bordo - svogūno lukštai. Raudonai spalva - burokai. Elektrinei spalva - žiedinis kopūstas.
  2. GELTONA SPALVA. Naudosime ciberžolę. Į pakankamą kiekį vandens (kad apsemtų kiaušinius), suberiame ciberžolę. Nuovirą kartu su kiaušiniais paverdame apie 15 minučių ir paliekame per naktį. Svarbu pasirinkti tinkamą indą, nes ciberžolę itin sunku nuplauti.
  3. RUDA SPALVA. Naudosime kavą arba juodają arbatą. 50 gramų kavos arba juodosios arbatos užpilame verdančiu vandeniu, paviriname apie 15 minučių, įpilame 2 šauktus acto ir tuomet sudedame virtus kiaušinius.
  4. MĖLYNA SPALVA. Naudosime mėlynes. Mėlynes sutriname, užpilame reikiamu kiekiu vandens, paverdame 15 minučių, supilame actą. Taip pat galime naudoti mėlynių ar gervuogių arbatą (3 pakelius). Kiaušinius paliekame nuovire per naktį.
  5. ROŽINĖ SPALVA. Naudosime šaldytas avietes ar vyšnias (arba galite naudoti vaisinę arbatą - 3 pakelius). Taigi uogas sutriname ir verdame apie 15 minučių, po to įpilame du šaukštus acto ir paliekame kiaušinius nuovire per naktį. Jeigu naudojate arbatą, tiesiog užplikykite 3 pakelius, pavirinkite dar apie 10 minučių, įpilkite acto ir sudėkite kiaušinius.
  6. ŽALIA SPALVA. Naudosime tik žaliają arbatą arba mėlynes su ciberžole ir špinato lapais. Jeigu dažome maišydami ciberžolę, špinato lapus (4 šaukštai susmulkintų špinatų) ir mėlynes (1 šaukštas), viską sutriname, užpilame verdančiu vandeniu, paverdame, supilame dar pusę šaukštelio ciberžolės, dar paverdame. Jeigu naudojate tik žaliąją arbatą, tiesiog užpilkite verdančiu vandeniu, pavirinkite 15 minučių. Po to sudėkite dar karštus kiaušinius ir palikite per naktį.
  7. ORANŽINĖ SPALVA. Naudosime čili pipirus. 2-3 šaukštus čili pipirų užpilame verdančiu vandeniu, paverdame, supilame actą, merkiame kiaušinius, paliekame per naktį.
  8. BORDINĖ SPALVA. Naudosime svogūno lukštus. Jeigu norime išgauti tik tamsiai bordinę spalvą, kiaušinius reikia virti iš karto su svogūno lukštais. Verdame nuovirą, įpilame acto, sudedame kiaušinius, paliekame kelioms valandoms.
  9. RAUDONA SPALVA. Naudosime burokus. Burokus sutriname, įpilame vandens, verdame apie 15 minučių, įpilame acto, dedame kiaušinius.
  10. ELEKTRINĖ SPALVA. Naudosime žiedinius kopūstus. Sutarkuojame žiedinį kopūstą, užpilame reikiamu kiekiu vandens (kad panirtų kiaušiniai), nuovirą verdame 15 minučių, įpilame acto, sudedame kiaušinius.
  11. Taigi kaip ir minėjome pradžioje, kiaušinius iš karto galime virti su nuoviru ir palikti per naktį, tačiau jeigu mėgstate ne kietai virtus kiaušinius, geriau merkti kiaušinius į nuovirą ir taip pat palikti per naktį, kad kiaušiniai įgytų sodrias ir vaiskias spalvas.
  12. Kad margučiai blizgėtų, kitą dieną, išimdami iš nuoviro, nusausinkite juos ir patepkite aliejumi.
  13. Jeigu norite išgauti lapelius ar kitas žoleles ant kiaušinių, kiaušinius apdėkite žolelėmis ir dėkite į nailoninę kojinę, po to į medvilnę, apsukite siūlu ir į dažus.
  14. Galite marginti ir su vašku. Po to, kai kiaušiniai išverdami, išmarginkite juos vašku pasiėmę teptuką. Po to merkite į dažus. Kuomet kiaušiniai nusidažys, dėkite kiaušinius į šaldytuvą ir po kurio laiko, atvėsus kiaušiniams, vašką tiesiog nugramdykite.
  15. Sėkmės ir pačių gražiausių margučių!

Panašūs receptai