Keptas nerūkytas kumpis
Porcijos:
6 porcijos
Sudėtingumas:
Pradedančiajam
Paruošimo laikas:
30 min.
Ingredientai
- Kumpis Pagal skonį
- Obuoliai Pagal skonį
- Juodieji pipirai Pagal skonį
- Kvapieji pipirai Pagal skonį
- Muškato riešutas Pagal skonį
- Druska Pagal skonį
- Krienai Pagal skonį
- Miltai Pagal skonį
- Sultinys Pagal skonį
- Grietinė Pagal skonį
- Sviestas Pagal skonį
- Citrina Pagal skonį
- Cukrus Pagal skonį
- Druska Pagal skonį
- Sviestas Pagal skonį
- Miltai Pagal skonį
- Sultinys Pagal skonį
- Grietinė Pagal skonį
- Garstyčios Pagal skonį
- Citrinos rūgštis Pagal skonį
- Cukrus Pagal skonį
Eiga
- Kumpį nuplauti, nusausinti, išimti kaulą, įtrinti druska bei prieskoniais ir palaikyti parą vėsiai, kad įsisūrėtų. Kumpį kepti įkaitintoje orkaitėje, padėjus jį ant skardos, ištiestos folija ar kepimo popieriumi apie 3-4 val. Kai paviršius apskrunda, jį palaistyti kepant atsiradusiomis sultimis, pavartant, kad vienodai keptų. Baigiant kumpį kepti, į susidariusį skystį įpjaustyti kelis rūgščius obuolius. Iškepusius obuolius pertrinti per sietelį ir sumaišyti su padažu.
- Kumpį galima kepti suvyniotą į foliją ar kepimo popierių, kepimo „rankovėje“. Likus 0,5-1 val. iki kepimo pabaigos, jį reikia išvynioti, kad gražiai apkeptų ir paviršius.
- Iškepusį kumpį pjaustyti 1 cm storio gabalėliais, kuriuos sudėti į pašildytą pusdubenį ir patiekti su virtomis bulvėmis, troškintais kopūstais, morkomis. Prie kepto kumpio tinka stiprūs krienų ir garstyčių padažai.
- Karštas krienų padažas: Miltus truputį pakepinti svieste, kol gražiai pagelsta. Į juos sudėti paruoštus krienus, supilti sultinį, įšspausti citrinų sultis, pasūdyti, suberti cukrų ir užvirinti ant silpnos kaitros. Paskiausiai sudėti grietinę ir dar pakaitini iki užvirimo.
- Į stalą patiekti pašildytoje padažinėje.
- Padažas su garstyčiomis: Sviestą (margariną) truputį pakepinti, kol išgaruos vanduo. Tada suberti miltus, o kiek pakepinus, supilti sultinį. Viską keletą minučių, pastoviai maišant pavirinti ant nestiprios kaitros. Pasūdžius, nukelti nuo ugnies, sudėti grietinę, garstyčias ir gerai išmaišyti. Patiekti pašildytoje padažinėje.