Kepta žąsis (antis) su kopūstais

Porcijos:
6 porcijos
Sudėtingumas:
Pažengusiam
Paruošimo laikas:
4 val.

Patiekalas ypatingoms progoms.

Ingredientai

  • Žąsis 1 vnt
  • Rauginti kopūstai 1 kg
  • Svogūno roputės 1 vnt
  • Kvapieji pipirai 3 vnt
  • Pipirai 3 vnt
  • Druska Pagal skonį
  • Obuolių sultys Pagal skonį
  • Aliejus Pagal skonį
  • Citrinų sultys 3 šaukštas (-ai)

Eiga

  1. ĮDARAS. Raugintus kopūstus nuspaudžiame. Jei labai rūgštūs, galime perplauti šaltu vandeniu. Pridedame riebaluose pakepintų svogūnų, pipirų, druskos ir patroškiname su trupučiu vandens. Troškiname ant nestiprios kaitros, pamaišant, kol kopūstai suminkštėja. Žąsį galima įdaryti ir šviežiais kopūstais: juos supjaustyti kubeliais, nuplikome ir patroškiname taip pat kaip ir raugintus kopūstus. Parūgštinti galime obuolių sultimis arba rūgščių obuolių tyre.
  2. Paruoštos (apdorotos ir gerai išplautos) žąsies/anties vidų ir išorę įtriname druska, apšlakstome citrinų sultimis.
  3. Kopūstus talpiai sudedame į paruoštą kepti žąsį arba antį (į antį telpa mažiau). Angą užsiūname, sparnus ir kojas, kad neišsiskleistų kepant, surišame ir dedame į paruoštą skardą.
  4. Žąsį (antį) kepame iki 180-200°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai parusvėja odelė. Po to temperatūrą sumažiname iki 150°C, įpilame į skardą 1-1.5 stiklinės vandens ir šiuo skysčiu kas 15-20 min. palaistome kepamą paukštį. Vandeniui išgaravus, papildome nauju, tik būtinai karštu.
  5. Žąsis kepa ilgai (2-2,5 val.), todėl tam, kad neapdegtų, galima ją apdengti folija ar kepimo popieriumi. Antį kepame taip pat kaip ir žąsį, tik kiek trumpiau.
  6. Kopūstais įdarytą žąsį (antį) ant stalo patiekiame karštą. Galime iš karto supjaustyti gabalėliais ir sudėti į pašildytą gilų pusdubenį (geriausiai tinka ovalios formos lėkštės). Mėsą sudedame į pusdubenio vidų, iš kraštų sudedame troškintus kopūstus. Viską aplaistome padažu, kuriuo kepant buvo laistoma žąsis. Patiekiame su virtomis ar keptomis bulvėmis, arba bulvių koše.
  7. Skanaus!

Panašūs receptai