Kalakutas

Porcijos:
1 porcijos
Sudėtingumas:
Pradedančiajam
Paruošimo laikas:
5 min.

Gardus šventinio kalakuto receptas. Turėkite omenyje, kad recepte kepamas kalakutas sveria apie 5 kg, jeigu jūsų kalakutas sveria daugiau ar mažiau, atitinkamai pasirinkite kepimo laikus. Kepimo laikas neprikimšus: 5-7 kg - 3-3,5 val.; 7,5-10 kg - 3,5-4 val.; 10-11,5 kg - 4-4,5 val.; 12-13 kg - 4,5-5 val. Kepimo laikas prikimšus kalakutą: 5-7 kg - 4-4,5 val.; 7,5-10 kg - 4,5-5 val.; 10-11,5 kg - 5-5,5 val.; 12-13 kg - 5,5-6,5 val.

Ingredientai

  • Kalakutas 5 kg
  • Druska 1 stiklinė (-ės)
  • Pipirai Pagal skonį
  • Sviestas 120 g
  • Česnakas 4 skiltelė (-ės)
  • Svogūnas 2 vnt
  • Morkos 3 vnt
  • Salieras 2 vnt
  • Čiobreliai 5 g
  • Lauro lapai 3 vnt
  • Baltas vynas 1 stiklinė (-ės)
  • Petražolės Pagal skonį

Eiga

  1. Ištrinkite kalakutą druska tiek iš išorės, tiek iš vidaus.
  2. Kalakutą įdedame į didelį puodą ir užpilame šaltu vandeniu, kad padengtų jį visą ir paliekame marinuotis šaldytuve visą dieną, apie 12 valandų. Kalakutas pasiims druskos, kiek jam reikės.
  3. Išpilkite marinatą lauk, o patį kalakutą nuskalaukite.
  4. Apipjaustykite kalakuto sparnelius, nes jie pradeda degti kepant.
  5. Sutrinkite česnaką, su juo sumaišome atšilusį sviestą ir su kitais prieskoniais (pipirai, čiobreliai, rozmarinas).
  6. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros.
  7. Tuo metu kol orkaitė kaista, ištepame kalakutą prieskonių mišiniu.
  8. Supjaustome visas daržoves ir pusę prikemšame į kalakuto vidų, o likusią dalį apdedame aplink kalakutą. Sausakimšai kalakuto vidaus neįdarykite, reikia palikti vietos.
  9. Į kalakuto vidų įdedame čiobrelių kuokštelį, susmulkintus lauro lapus.
  10. Aplink kalakutą įpilame vyno.
  11. Dėkite kalakutą keptis į orkaitę 4 valandas, ar ilgiau neuždengtą.
  12. Norint, kad kalakutas būtų sultingesnis, maždaug kas pusvalandį ar kas valandą kalakutą apšlakstykite išsiskyrusiomis sultimis.
  13. Ar kalakutas iškepęs patikrinkite virbalu įsmeigdami į storiausias kalakuto dalis. Jeigu išsiskyrusios kalakuto sultys rausvos ir kraujingos, kalakutas dar neiškepė, jeigu sultys skaidios - kalakutas jau iškepė.
  14. Kalakutą patiekite su bruknių, spanguolių uogiene. Apiberkite smulkintomis petražolėmis.
  15. Gražių švenčių.

Panašūs receptai