Kalakutas
Šefo receptai
Įkėlė: Gruod 14, 2017
Porcijos:
1 porcijos
Sudėtingumas:
Pradedančiajam
Paruošimo laikas:
5 min.
Gardus šventinio kalakuto receptas. Turėkite omenyje, kad recepte kepamas kalakutas sveria apie 5 kg, jeigu jūsų kalakutas sveria daugiau ar mažiau, atitinkamai pasirinkite kepimo laikus. Kepimo laikas neprikimšus: 5-7 kg - 3-3,5 val.; 7,5-10 kg - 3,5-4 val.; 10-11,5 kg - 4-4,5 val.; 12-13 kg - 4,5-5 val. Kepimo laikas prikimšus kalakutą: 5-7 kg - 4-4,5 val.; 7,5-10 kg - 4,5-5 val.; 10-11,5 kg - 5-5,5 val.; 12-13 kg - 5,5-6,5 val.
Ingredientai
- Kalakutas 5 kg
- Druska 1 stiklinė (-ės)
- Pipirai Pagal skonį
- Sviestas 120 g
- Česnakas 4 skiltelė (-ės)
- Svogūnas 2 vnt
- Morkos 3 vnt
- Salieras 2 vnt
- Čiobreliai 5 g
- Lauro lapai 3 vnt
- Baltas vynas 1 stiklinė (-ės)
- Petražolės Pagal skonį
Eiga
- Ištrinkite kalakutą druska tiek iš išorės, tiek iš vidaus.
- Kalakutą įdedame į didelį puodą ir užpilame šaltu vandeniu, kad padengtų jį visą ir paliekame marinuotis šaldytuve visą dieną, apie 12 valandų. Kalakutas pasiims druskos, kiek jam reikės.
- Išpilkite marinatą lauk, o patį kalakutą nuskalaukite.
- Apipjaustykite kalakuto sparnelius, nes jie pradeda degti kepant.
- Sutrinkite česnaką, su juo sumaišome atšilusį sviestą ir su kitais prieskoniais (pipirai, čiobreliai, rozmarinas).
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros.
- Tuo metu kol orkaitė kaista, ištepame kalakutą prieskonių mišiniu.
- Supjaustome visas daržoves ir pusę prikemšame į kalakuto vidų, o likusią dalį apdedame aplink kalakutą. Sausakimšai kalakuto vidaus neįdarykite, reikia palikti vietos.
- Į kalakuto vidų įdedame čiobrelių kuokštelį, susmulkintus lauro lapus.
- Aplink kalakutą įpilame vyno.
- Dėkite kalakutą keptis į orkaitę 4 valandas, ar ilgiau neuždengtą.
- Norint, kad kalakutas būtų sultingesnis, maždaug kas pusvalandį ar kas valandą kalakutą apšlakstykite išsiskyrusiomis sultimis.
- Ar kalakutas iškepęs patikrinkite virbalu įsmeigdami į storiausias kalakuto dalis. Jeigu išsiskyrusios kalakuto sultys rausvos ir kraujingos, kalakutas dar neiškepė, jeigu sultys skaidios - kalakutas jau iškepė.
- Kalakutą patiekite su bruknių, spanguolių uogiene. Apiberkite smulkintomis petražolėmis.
- Gražių švenčių.