Jautienos kepsnys
Porcijos:
6 porcijos
Sudėtingumas:
Pradedančiajam
Paruošimo laikas:
30 min.
Jautienos kepsnys
Ingredientai
- Jautienos kumpis 1 kg
- Sviestas 2 šaukštas (-ai)
- Svogūno roputės 1 vnt
- Lauro lapai 1 vnt
- Poras Pagal skonį
- Petražolių šaknys Pagal skonį
- Kvapieji pipirai 2 vnt
- Vanduo 3 šaukštas (-ai)
- Lašiniai 100 g
- Marinato 1 stiklinė (-ės)
- Druska Pagal skonį
Eiga
- Suvyniotą į drėgną lino drobelės medžiagą jautieną išmušti virtuviniu plaktuku (taip mušant, mėsa suminkštėja, ji neištęžta ir nepakeičia formos). Po to į mėsą, pridėti prieskonių ir pamarinuoti.
- Nusausinus vienkartiniu rankšluostėliu, jautieną prismaigstyti keturkampiais gabalėliais supjaustytų lašinukų, įtrinti pipirais ir apšlakstyti tirpintu sviestu. Skardą ištepti riebalais, ant jos dugno pridėti griežinėliais supjaustytų prieskoninių daržovių (petražolių šaknų), sudėti paruoštą jautienos kepsnį ir kepti įkaitintoje orkaitėje.
- Kai mėsa gražiai parunda, ją aplaistyti karštu vandeniu arba sultiniu. Skysčiui nugaravus, jį papildyti, bet tik karštu. Jei mėsa dar neiškepusi, tačiau pradeda svilti, ją apdengti folija (kepsnį iš karto galima kepti įvyniotą į foliją), ją nuimti kepsniui baigiant kepti, kad gražiai apkeptų mėsos paviršius). Kepsnys bus iškepęs, jei į jį įbedus virėjo adatą ar smeigtuką, tekės šviesios mėsos sultys.
- Karštą, tačiau kiek pavėsintą kepsnį aštriu peiliu skersai raumenų supjaustyti porcijiniais gabalėliais ir sudėti į pašildytą pusdubenį. Kaip garnyras prie jautienos kepsnio gali būti teikiamos virtos, keptos ir troškintos daržovės (kopūstai, morkos, morkų ir žirnelių troškinys), užpilant padažu, kuriame kepė mėsa.