Jautiena burgundiškai pagal julia child
Porcijos:
4 porcijos
Sudėtingumas:
Pradedančiajam
Paruošimo laikas:
30 min.
Ingredientai
- Šoninė 170 g
- Alyvuogių aliejus 3 šaukštas (-ai)
- Jautiena 1 kg
- Morkos 1 vnt
- Svogūnas 1 vnt
- Miltai 2 šaukštas (-ai)
- Vynas raudonas 3 stiklinė (-ės)
- Sultinys 3 stiklinė (-ės)
- Česnakas 1 skiltelė (-ės)
- Čiobreliai Pagal skonį
- Svogūnėliai 18 vnt
- Sviestas 3 šaukštas (-ai)
- Grybai 450 g
Eiga
- Šoninę supjaustyti pailgomis juostelėmis (maždaug 4 cm ilgio ir 0,5 cm storio). Į keptuvę įpilti 1 v. š. alyvų aliejaus, sudėti supjaustytą šoninę ir kepti įkaitintoje keptuvėje, kol ištirps visi šoninės riebalai. Iš keptuvės išgriebti šoninę (spirgus) ir riebalus, paliekant nedidelį riebalų kiekį mėsos kepimui. Julia mokė - mėsa turi būti sausa, kad kepant gražiai apskrustų. Tad reikia nepatingėti ir, prieš sudedant mėsą į keptuvę, kiekvieną gabaliuką nusausinti popieriniu rankšluosčiu.
- Nusausintą mėsą nedideliais kiekiais sudėti į keptuvę ir apkepti iš visų pusių, kol mėsa gražiai paruduos. Apkepintą mėsą išimti, į keptuvę sudėti morkas, svogūnus. Šiek tiek pakepinus daržoves, į keptuvę vėl sudėti jautieną, šoninę. Suberti 1/2 a. š. druskos, 1/4 a. š. pipirų, miltus, pakepti ir maždaug po 4 min. viską sudėti į puodą.
- Į puodą taip pat sudėti pomidorų pastą, česnaką, lauro lapus, suberti čiobrelį, supilti vyną, 2-3 puodelius sultinio. Uždengti puodą ir troškinti 160 C įkaitintoje orkaitėje apie 3-4 val., kol mėsa suminkštės.
- Kol jautiena troškinasi, paruošiami svogūnėliai ir grybai. Keptuvėje ištirpinti 1,5 v. š. sviesto, įpilti 0,5 v. š. alyvų aliejaus. Į įkaitintus riebalus, sudėti mažus svogūnėlius ir apkepti iš visų pusių, kol svogūnėliai paruduos. Tuomet įpilti 0,5 puodelio sultinio, pagal skonį įberti druskos, pipirų, įdėti prieskoninių žolelių. Uždengti ir troškinti ant silpnos ugnies apie 40-50 min, kol išgaruos visas skystis. Svogūnėlius išimti iš keptuvės.
- Į išplautą keptuvę sudėti likusį sviestą. Kai sviestas išsilydys, sudėti grybų ketvirčius ir kepti 4-5 min., kol grybai šiek tiek paruduos.
- Kai mėsa bus minkšta, troškinį perkošti per sietelį, išimant mėsos gabalėlius (morkos nebenaudojamos). Gautą padažą supilti į puodą. Paragauti, ar pakanka prieskonių. Jei padažas per tirštas, įpilti kelis šaukštus sultinio. Į padažą sudėti jautieną, svogūnėlius, grybus. Uždengti puodą ir viską dar patroškinti apie 3-4 min.
- Jautiena burgundiškai patiekiama puode arba išdėliojama į lėkštes su bulvėmis, ryžiais arba makaronais.