Cepelinai su mėsa

Porcijos:
6 porcijos
Sudėtingumas:
Pradedančiajam
Paruošimo laikas:
1 val. 30 min.

Tradiciniai lietuviški tarkuotų bulvių cepelinai su mėsos faršu.

Ingredientai

  • Bulvės 4 kg
  • Faršas 500 g
  • Svogūnas 2 vnt
  • Lašiniai 200 g
  • Juodieji pipirai 1 šaukštas (-ai)
  • Druska 2 šaukštas (-ai)
  • Grietinė 200 ml

Eiga

  1. Vieną kilogramą bulvių švariai nuplauname ir išverdame su lupenomis, ataušiname, nulupame ir sumalame mėsmale. Likusias bulves nulupame ir sutarkuojame smulkia tarka. Tarkius išspaudžiame per merliuką, kuo sausiau. Bulvių sultims leidžiame pastovėti, kad nusėstų krakmolas. Tuomet sultis nupilame į vandenį, kuriame virsime cepelinus, - taip verdami cepelinai bus baltesni. Virtas bulves, tarkius ir krakmolą gerai išmaišome, įdedame druskos. Jei norime minkštesnių cepelinų, dedame daugiau virtų bulvių, jei patinka kietesni - daugiau tarkių.
  2. Į kiaulienos faršą dedame smulkiai supjaustytą svogūną, druskos, pipirų ir viską gerai išminkome, suformuojame norimo dydžio pailgus gabalėlius. Ant delno išplojame tešlą, dedame faršo gabalėlį ir apspaudžiame, sukdami tarp delnų formuojame pailgus cepelinus. Galima daryti ir apvalius, jeigu verdame su kitu įdaru, kad atskirtume.
  3. Cepelinus dedame į didelį pasūdyto verdančio vandens kiekį ir verdame. Kai cepelinai iškyla į paviršių, reikia virti apie 15 - 20 minučių. Jei bulvės pasitaikė nelabai krakmolingos, į virimo vandenį įpilame truputį šaltame vandenyje išmaišyto krakmolo, tuomet cepelinai neištiš.
  4. Galime naudoti ir kitus įdarus. Pavyzdžiui, varškės: skanu su peletrūnu, krapais, mėta; grybų: su pakepintais svogūnais; kepenėlių, inkstų ar kitokiu. Jeigu lieka tarkių tešlos, galima padaryti blynelius be įdaro.
  5. CEPELINŲ PADAŽUI. Cepelinai patiekiami su spirgučiais ir grietine arba galima paruošti baltą spirgučių padažą. Lašinukus supjaustome smulkiai ir pakepiname, tada dedame smulkiai supjaustytą svogūną ir pakepiname, kol apskrus. Į spirgučius įberiame šaukštą miltų ir trumpai pakepiname, nuolat maišydami. Tuomet pilame truputį karšto vandens ir nuolat maišydami verdame padažą kelias minutes. Pabaigoje sudedame grietinę ir viską gerai išmaišome, kad gautųsi vientisas padažas.
  6. KITI CEPELINŲ ĮDARAI. Varškės įdaras: 300 gramų varškės sūrio, kiaušinis, šaukštas grietinės, 20 gramų lašinių, 20 gramų sviesto, 0,5 šaukštelio peletrūno ar mėtų, druskos. Sūrį sumalame mėsmale, lašinukus paspirginame, sudedame sviestą, grietinę, kiaušinį, peletrūną arba mėtas, pasūdome. Viską gerai sumaišome. Cepeliani su varškės įdaru patiekiami su sviestu, grietine, spirgučiais, kefyru.
  7. Grybų įdaras: 50 gramų džiovintų arba 0,5 litro sūdytų grybų, 2 svogūnai, 100 gramų rūkytų lašinių, 2 šaukštai pyrago džiūvėsėlių, kiaušinis, druska. Džiovintus grybus pamirkome 1—2 valandas. Po to tame pačiame vandenyje išverdami. Jei grybai sūdyti, juos pamirkome ir išverdame. Lašinukus su grybais sumalame mėsmale, sudedame susmulkintus pakepintus svogūnus, kiaušinį, pyrago džiūvėsėlius. Viską gerai sumaišome. Valgome su spirgintais lašinukais arba grietine.
  8. Daržovių įdaras: 2 morkos, 2 kopūsto lapai, petražolės šaknis, 0,5 saliero, 2 svogūnai, kiaušinis, šaukštas pyrago džiūvėsėlių, 25 gramai sviesto, šaukštas grietinės, druska. Daržoves išverdame, atvėsusias sumalame mėsmale, įmušame kiaušinį, suberiame pyrago džiūvėsėlius, sudedame sviestą, supilame grietinę, pasūdome. Viską sumaišome.
  9. Jautienos įdaras: 300 gramų jautienos, 100 gramų varškės, šaukštas grietinės, mairūnas arba malti pipirai, druska. Jautieną ir varškę sumalame mėsmale, supilama grietinę, įberiame mairūno, druskos. Viską sumaišome. Vietoj varškės galime dėti 2 virtas bulves. Valgome su sviestu arba grietine.

Panašūs receptai