Medus ir viskas, ką svarbu apie jį žinoti

Medus ir viskas, ką svarbu apie jį žinoti

Ar daug žinote apie saldųjį rudens palydovą medų? Manote, kad jis tik arbatoms saldinti ir silniems peršalimams gydyti? Jei taip, Jums tikrai bus įdomu išgirsti kaip medus naudojamas mėsai gardinti arba kodėl medus kartais būna rudas... Tai, ką apie medų naudinga žinoti kiekvienam:
  • Medų patartina laikyti stikliniuose arba moliniuose induose. Nelaikyti geležiniuose, plastikiniuose, nes gali pakeisti skonį.
  • Jei ketinate medų pirkti dideliais kiekiais, patartina tai daryti pas bitininką ar specializuotoje bitinininkų prekių parduotuvėje. Anot pačių bitininkų, prekybos centruose nežinia ką galite nusipirkti.
  • Aukštesnėje nei 40 laispnių temperatūroje medus praranda savo naudingąsias savybes. Tačiau kalbama, kad kvapas ir skonis prie tokios temperatūros tik sustiprėja.
  • Greitai susicukravęs medus anaiptol ne blogos kokybės ženklas. Priešingai, tai vienas iš geros medaus kokybės rodiklių. Geras medus susicukruoja per keletą mėnesių.
Medaus rūšys arba nuo ko priklauso medaus spalva:
  • Liepų medus - šviesiai geltonas, liepų žiedų arbatos kvapo.
  • Grikių - tamsiai geltonas/rudas, aštraus specifinio aromato ir skonio.
  • Dobilų - šviesiai geltonas. Susicukravęs būna smulkiai grūdėtas.
  • Miško augalų - aitraus specifinio skonio. Šviesios pilkšvos spalvos.
  • Rapsų - baltas arba šviesiai geltonas. Švelnaus aromato.
  • Viržių - Sodriai geltonas su rausvu atspalviu. Susicukravęs išlieka minkštas.
Medus patiekaluose:
  • Medaus padažas salotoms: Skystas medus, Dižono garstyčios, 2 šaukštai citrinų sulčių, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, šaukštas skrudintų sezamo sėklų.
  • Medaus marinatas vištienai: 100ml alyvuogių aliejaus, 6 šaukštai medaus, 2 šaukštai tarkuoto šviežio imbiero, grūdėtųjų garstyčių, 2 trinti česnakai. Viską sumaišyti elektriniu plakikliu. Išplakus, sudėti 2 šaukštus balzaminio acto, 100ml sojos padažo.  Mišiniu aplieti mėsą.
  • Karštas sumuštinis: forminė balta duona, ožkos sūris, medus. Kepti specialioje karštų sumuštinių keptuvėje.
Honey