Balandėliai

Porcijos:
6 porcijos
Sudėtingumas:
Pažengusiam
Paruošimo laikas:
1 val. 30 min.

Balandėliai - tradicinis lietuviškas patiekalas, valgomas nuo pavasario iki rudens, kai užauga vasariniai kopūstai. Balandėlių receptai gali būti įvairūs, tačiau šis tradicinis receptas yra išbandytas laiko ir tikrai patiks visai šeimai.

Ingredientai

  • Kopūstas 1 vnt
  • Faršas 300 g
  • Baltieji ryžiai 1 stiklinė (-ės)
  • Kiaušiniai 1 vnt
  • Svogūnas 1 vnt
  • Juodieji pipirai Pagal skonį
  • Druska Pagal skonį
  • Mairūnas Pagal skonį
  • Lauro lapai 1 vnt
  • Morkos 2 vnt
  • Kvapieji pipirai 4 vnt
  • Juodieji pipirai 4 vnt
  • Pomidorų padažas 2 šaukštas (-ai)
  • Miltai 1 šaukštas (-ai)
  • Grietinė 5 šaukštas (-ai)
  • Krapai Pagal skonį
  • Aliejus Pagal skonį
  • Pomidorai 2 vnt

Eiga

  1. Kai rinksitės kopūstą, pažiūrėkite, kad puselė prie koto būtų mažiau "garbanota", tuomet kopūsto lapai lengviau atsiskiria. Vieni kopūsto lapus nuiminėja vis panardindami kelioms minutėms kopūsto galvą į verdantį vandenį, tada jį ištraukia ir nuima po keletą lapų, vėl kiša kopūstą į verdantį vandenį.
  2. Taip kartoja kelis kartus, kol nuima reikalingą lapų kiekį. Kitur sūloma kopūsto galvą pavirti apie 15 min. ir tada nuimti lapus. Tačiau šie būdai nelabai nepatogūs ir paprasčiau atskirti lapus su peiliu, nupjovus lapą ties kotu ir jį truputį pastūmus. Kai nusiimate reikalingą kiekį lapų, nupjaukite jų storą vidurinę dalį.
  3. Tada lapus sumauname po kokius 5 vnt. ir dedame į puodą su verdančiu vandeniu. Uždengiame dangčiu ir kelias minutes apverdame, kad lapai taptų minkštesni ir lengvai pasiduodantys susukimui. Išėmę vieną lapų partiją, juos dedame atvėsti ir į puodą dedame kitus lapus.
  4. Taip kartojame, kol apverdame visus lapus. Jei jūs apvirsite visą galvą iš karto, tai, aišku, kad lapų papildomai apvirti nereikės.
  5. Klasikiniai balandėliai gaminami su trupučiu ryžių farše, bet galima jų ir nedėti. Bet jei norite gaminti klasikinius balandėlius - ryžius apvirkite. Tai galite padaryti, kol smulkinsite ir kepinsite svogūnus. Keptuvę palikite, nes ji bus dar naudojama.
  6. Sumaltą mėsą sumaišome su pakepintais svogūnais, apvirtais ryžiais, kiaušiniu, pipirais ir druska. Išsidėliojame kopūstų lapus ir su šaukštu lygiomis dalimis išdėliojame faršą ant kopūsto lapo krašto. Susukame suktinukus (kaip vokus).
  7. Į įkaitintą keptuvę dedame balandėlius ir juos trumpai apkepiname iš abiejų pusių ant pakankamai stiprios ugnies. Tada į puodą dedame lašinukų odelę (pusės delno dydžio tikrai užteks), šiaudeliais supjaustytas morkas, balandėlius. Juos draugiškai suglaudžiame.
  8. Suberiame pipirų grūdelius, įdedame lauro lapus, įberiame šiek tiek druskos ir užpilame iki pusės vandeniu, kuriame apvirinėjome lapus. Troškiname balandėlius apie 45 min. ant vidutinio stiprumo kaitros. Iki troškinimo pabaigos likus 10 min. sudedame smulkiai supjaustytą ar sutrintą blenderiu pomidorą.
  9. Baigdami troškinti, atskirame inde grietinę gerai sumaišome su miltais, dedame pomidorų padažą (jei nenaudojome šviežių pomidorų) ir, įpylę kažkiek skysčio nuo troškinamų balandėlių, gerai išmaišome.
  10. Tada viską supilame į puodą ir leidžiame pavirti dar 5 min. Prieš patiekdami, užberiame smulkintų krapų. Balandėlius patiekiame su virtomis bulvėmis ir šviežiai raugintais agurkėliais.
  11. Sakoma, kad visi kopūstų valgiai yra skanesni juos pašildžius kitą dieną. Tad pasigaminkime balandėlių daugiau ir išbandykime.
  12. Skanaus:)

Panašūs receptai