Aguonietis

Porcijos:
6 porcijos
Sudėtingumas:
Pradedančiajam
Paruošimo laikas:
15 min.

Puikus saldumynas su aguonomis.

Ingredientai

  • Kvietiniai miltai 1 kg
  • Pienas 2 stiklinė (-ės)
  • Sviestas 250 g
  • Mielės 70 g
  • Aguonos 1 stiklinė (-ės)
  • Cukrus 200 g
  • Kiaušinio trynys 8 vnt
  • Kiaušinio baltymas 2 vnt
  • Migdolai 10 vnt
  • Vanilinis cukrus Pagal skonį
  • Citrinos žievelė Pagal skonį
  • Druska Pagal skonį
  • Kiaušiniai 1 vnt

Eiga

  1. 200 g miltų užplikyti verdančiu pienu, pridengti dangteliu ir palikti, kad pasaltų. Tuo metu padaryti mielių įmaišalą: trečdalį likusių miltų sumaišyti su likusiu pienu, kad gautųsi grietinės tirštumo masė. Mieles ištrinti su 1-2 šaukštais cukraus, išmaišyti ir suskystėjusias sudėti į tešlą. Tešlą išplakti, į ją dalimis, pastoviai maišant, sudėti pasalusią, plikytą tešlą. Uždengti drobele ir šiltoje vietoje kildinti 1-1,5 val.
  2. Paruošti tešlos priedus. Trynius ištrinti su stikline cukraus, išlydytu sviestu, nuplikytais migdolais. Aguonų masei – aguonas persijoti, nuplikyti ir užpilti karštu vandeniu, kad išbrinktų. Po to vandenį nukošti, o aguonas du kartus permalti tankiu sieteliu arba sugrūsti grūstuve. Į grūstas aguonas suberti cukrų, sudėti iki standžių putų išplaktus baltymus, paruoštus trynių, sviesto ir migdolų priedus, suberti tarkuotą citrinų žievelę, vaniliną.
  3. Tešlai pakilus, sudėti išsuktus trynius, įsijoti likusius miltus, paskiausiai supilti ištirpintą ir pravėsintą sviestą, suberti druską. Viską sudėjus, tešlą ilgai minkyti šiltoje patalpoje. Gerai išminkytą tešlą plonai aptepti tirpytu sviestu ir palikti šiltai, kad pakiltų. Pakilusią tešlą iškočioti 1-1,5 cm storio lakštu ant kurio užtepti paruoštą aguonų masę. Lakštą susukti voleliu, gerai užlankstant kraštus ir dėti į kepimo popieriumi ištiestą skardą. Palikti 0,5 val. šiltai, kad pakiltų.
  4. Pakilusį aguonietį aptepti kiaušinio plakiniu ir smailiu pagaliuku jo paviršiuje išbadyti nedideles skylutes, kad pyragas nesusproginėtų (per jas išeis kepant aguonų masėje susidarę vandens garai). Kepti įkaitintoje vidutinio karštumo orkaitėje apie 45-50 min.
  5. Iškeptą aguonietį įvynioti į drėgną drobelę ir kurį laiką palaikyti, kad būtų gardi ir minkšta pyrago plutelė.

Panašūs receptai

www.kavosdraugas.lt | iki -40% kavos pupelėms Noriu!