Tradicinis austriškas kalėdinis pyragas – „stollen“

Porcijos:
4 porcijos
Sudėtingumas:
Pradedančiajam
Paruošimo laikas:
30 min.

Per Kalėdas Austrijoje tradiciškai kepamas pyragas – „Stollen“. Pyrage daug džiovintų vaisių, prieskonių, cukatų, dedamas marcipaninis įdaras, jis padengtas šviesiu glajumi, todėl yra labai aromatingas ir šventiškas.

Ingredientai

  • Miltai 350 g
  • Druska 1 arb. šaukštelis (-iai)
  • Mielės 2 vnt
  • Cukraus pudra 50 g
  • Pienas 150 ml
  • Tirpintas sviestas 110 g
  • Kiaušiniai 1 vnt
  • Razinos 40 g
  • Džiovinti abrikosai 40 g
  • Cukatos 25 g
  • Migdolai 25 g
  • Citrinos žievelė 1 vnt
  • Marcipanai 175 g
  • Cukraus pudra 110 g
  • Citrinų sultys 2 šaukštas (-ai)

Eiga

  1. Pirmiausia, dubenyje išsijokite 300g miltų kartu su druska. Suberkite mieles ir cukrų, gerai permaišykite, padarykite viduryje duobelę.
  2. Supilkite pieną, paskui sudėkite suminkštėjusį sviestą ir išplaktą kiaušinį. Viską sumaišykite ir gerai išminkykite, kol nebelips prie dubens kraštų.
  3. Sudėkite vaisius, citrinos žievelę, riešutus, kiek galima tolygiau juos paskirstykite maišydami.
  4. Minkykite tešlą 5 minutes ant lygaus paviršiaus, apibėrusi 25g likusių miltų, kol ji taps minkšta.
  5. Uždenkite tešlos rutulį plėvele ir palikite šiltoje vietoje, kad padvigubėtų bekildama. Laikas priklausys nuo temperatūros, gali užtrukti iki dviejų valandų.
  6. Tešlai padvigubėjus, pabarstykite lygų paviršių miltais ir vėl perminkykite tešlą. Iškočiokite tešlą į pailgą 25 cm x 20 cm dydžio stačiakampį.
  7. Rankomis iškočiokite marcipanų masę, išgaudami pailgą formą, einančią per visą pyrago ilgį ir padėkite vienoje iškočioto tešlos stačiakampio pusėje, netoli krašto.
  8. Suvyniokite tešlą ir padėkite ant kepimo popieriaus, palikdamos daug vietos plėtimuisi. Palikite viską šiltoje vietoje, kad dar kartą smarkiai iškiltų.
  9. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių arba 5 padalos ir kepkite 35-40 minučių. Po to 5 minutėms palikite kepinį ant skardos, kad pamažu pradėtų aušti. Vėliau padėkite vėsti ant grotelių.
  10. Tuo metu galima pagaminti glaistą. Sumaišykite cukraus pudrą su citrinos sultimis, paskui plokščiu peiliu aptepkite visą dar šilto pyrago paviršių.
  11. Patiekite pyragą kiek įmanoma šviežesnį, prieš tai supjaustę storomis riekėmis. Jei reikia, galima truputį pašildyti. Galima jį valgyti su sviestu.

Panašūs receptai

www.kavosdraugas.lt | iki -40% kavos pupelėms Noriu!