Kalėdų riestė

Porcijos:
6 porcijos
Sudėtingumas:
Pradedančiajam
Paruošimo laikas:
30 min.

Tikras šventinis saldumynas.

Ingredientai

  • Miltai 1/2 kg
  • Pienas 1 stiklinė (-ės)
  • Sviestas 250 g
  • Kiaušiniai 3 vnt
  • Cukrus 150 g
  • Mielės 30 g
  • Slyvos 3 šaukštas (-ai)
  • Aguonos 2 šaukštas (-ai)
  • Druska Pagal skonį
  • Citrina Pagal skonį

Eiga

  1. Prieš minkant tešlą, miltus 2-3 val. palaikyti kambario temperatūroje, kad pašiltų. Mieles dubenėlyje ištrinti su šaukštu cukraus ir praskiesti su puse stiklinės iki 35-40° temperatūros pašildyto pieno.
  2. Miltus išsijoti į dubenėlį, jų viduryje padaryti duobutę, į ją supilti išleistas mieles ir apibarstyti miltais. Uždengtą drobele dubenėlį pastatyti šiltai, kad mielės pradėtų veikti. Jas kildinti 20-25 min. Pakilus mielėms, į jas įmaišyti likusį pieną, 100 g ištirpinto ir pravėsinto sviesto, pusę receptūroje nurodyto cukraus kiekio, ištrinto su kiaušiniais, suberti tarkuotą citrinos ar apelsino žievelę, druską. Viską gerai išmaišyti ir minkyti, kol tešla nebelimpa prie rankų, pasidaro blizganti, lygi. Tada jos paviršių plonai patepti suminkštintu sviestu (kad nedžiūtų) ir vėl padėti šiltai, kad pakiltų.
  3. Atskirai dubenėlyje iki purumo ištrinti kiaušinį su cukrumi ir likusiu sviestu. Juos įmaišyti į jau pakilusią tešlą. Dar kartą išminkyti ir vėl pakildinti.
  4. Antrą kartą pakilusią tešlą kočioti 1 cm storio lakštu (stengtis suformuoti vienodo storio keturkampį lakštą). Ant lakšto tepti pašildyto vaisių marmelado, paliekant neužteptus kraštus. Lakštą atsargiai suvynioti į rulonėlį, stengiantis, kad per kraštus neištekėtų marmeladas, ir susukti žiedu, gražiai sujungiant galus.
  5. Kalėdų riestę aptepti kiaušinio plakiniu, apibarstyti cukrumi ir aguonomis, įdėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir dar kartą pakildini. Riestę galima kepti ir bet kokioje apvalioje formoje ar net puode, kurio viduryje, kad išliktų graži riestės forma, įstatyti apvalų riebalais pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą indą (tinka aukšta metalinė konservų dėžutė).
  6. Pakilusią riestę kepti vidutinio karštumo orkaitėje apie 1 val. Iš formos (skardos) išimti tik atvėsusią.

Panašūs receptai

www.kavosdraugas.lt | iki -40% kavos pupelėms Noriu!